Embolisatie van skeletmetastasen bij patiënten met gedifferentieerd schildkliercarcinoom

Onderzoek
J.W.A. Smit
T.P. Links
J.M. Hew
B.M. Goslings
G.J. Vielvoye
A. Vermey
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2000;144:1406-10
Abstract

Samenvatting

De behandeling van patiënten met skeletmetastasen van een gedifferentieerd schildkliercarcinoom is moeilijk en meestal palliatief. Bekende behandelingsstrategieën bij deze patiënten zijn toepassing van radioactief jodium, chirurgie en uitwendige bestraling.

Een minder bekende behandelingsmethode is selectieve embolisatie. Daarbij wordt tijdens selectieve katheterisatie van de arteriën die de metastasen voeden onder röntgendoorlichting embolisatiemateriaal (bijvoorbeeld polyvinylalcoholpartikels) in het vaatbed gespoten. De embolisatie wordt meteen angiografisch geëvalueerd. De methode werd toegepast bij 3 patiënten met gedifferentieerd schildkliercarcinoom, een 60-jarige man met rugpijn, parese en later paralyse van het onderlichaam, en met incontinentie, en bij 2 vrouwen, van 59 en 27 jaar (beiden met neurologische klachten of pijn aan het rechter been door een bekkenmetastase). Bij alledrie verdwenen de klachten na de embolisatie-ingreep en behandeling met radioactief jodium. Hernieuwde toename van de serumthyreoglobulineconcentratie maakte reëmbolisatie een aantal malen noodzakelijk, maar de palliatie bleef bij een follow-upperiode van 3-5 jaar goed.

Selectieve embolisatie is veilig, weinig belastend voor de patiënt en kan alleen of bij voorkeur voorafgegaan door behandeling met radioactief jodium leiden tot een vertraging van de ziekteprogressie en een belangrijke vermindering van symptomen.

Auteursinformatie

Leids Universitair Medisch Centrum, Postbus 9600, 2300 RC Leiden.

Afd. Endocrinologie en Stofwisselingsziekten: dr.J.W.A.Smit en dr.B.M. Goslings, internisten.

Afd. Radiologie: dr.G.J.Vielvoye, radioloog.

Academisch Ziekenhuis, Groningen.

Afd. Endocrinologie: mw.dr.T.P.Links, internist.

Afd. Radiologie: dr.J.M.Hew, radioloog.

Afd. Hoofd-halschirurgie: prof.dr.A.Vermey, chirurg.

Contact dr.J.W.A.Smit (j.w.a.smit@lumc.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties