Geneesmiddelenbeoordeling mag geen obstakel worden

EMA zet deur open voor Real World Data

Journalistiek
Bianca van Beugen
Daan Marselis (The Investigative Desk)
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D5174

De European Medicines Agency (EMA) wil nieuwe geneesmiddelen sneller tot de markt toelaten. Daarom gaat het beoordelingssysteem voor geneesmiddelen op de schop.

Anthony Humphreys hakkelt even als we hem vragen wat de nieuwe werkwijze voor artsen betekent. ‘What can I possibly say?’ Humphreys is bij EMA verantwoordelijk voor Regulatory Science to 2025, zoals de nieuwe werkwijze van de EMA heet.1 Het interview duurt inmiddels een uur en het is de eerste keer dat de voormalige apotheker uit Ierland naar woorden zoekt.

Oude zekerheden

‘De grootste zorg die artsen uitten in de consultatieronde voor de nieuwe strategie, was dat we de gouden standaard van de RCT zouden opgeven,’ zegt Humphreys. Hij begrijpt die vrees. ‘Artsen zijn opgeleid met evidencebased medicine. Ze hebben geleerd om wetenschappelijke papers te lezen en ze zijn getraind om sceptisch te zijn over innovatie in wetenschappelijk onderzoek.’

Humphreys zegt zijn horizon te hebben verbreed. Als voorbeeld noemt hij het gebruik van ‘real world data’, observationele informatie, die niet is verzameld in het kader van een klinische trial. Dit…

Auteursinformatie

Contact Redactie NTvG (redactie@ntvg.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn geen belangen gemeld.

Verantwoording

Bianca van Beugen en Daan Marselis (The Investigative Desk). The Investigative Desk is een onafhankelijk collectief van onderzoeksjournalisten die zich richten op grensoverschrijdende industrieën, waaronder farma, tabak, voeding, alcohol, defensie en energie. Daan Marselis en Bianca van Beugen schrijven als freelance-journalisten voor het NTvG.

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Journalistiek

Ook interessant

Reacties