Effect van veroudering op het schildklierhormoonmetabolisme en klinische implicaties daarvan

Klinische praktijk
E.P. Krenning
G. Hennemann
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1986;130:249-53

In dit caput selectum wordt aandacht besteed aan verandering in de schildklier en het schildklierhormoonmetabolisme tijdens het ouder worden. Doelbewust wordt afgezien van een bepaalde leeftijdscategorie, daar veranderingen, voor zover deze optreden, in het algemeen zeer geleidelijk zijn. Voor een beter begrip wordt in de inleiding een algemeen overzicht van de huidige kennis omtrent de fysiologie gegeven.

Inleiding

De synthese en secretie van schildklierhormonen door de schildklier staan onder stimulerende invloed van thyreotropine (thyreoïd stimulerend hormoon, TSH), dat afkomstig is van de hypofyse. De synthese en secretie van TSH worden gestimuleerd door het hypothalamische thyrotropin-releasing hormoon TRH) en geremd door schildklierhormoon zelf,1 het zogenaamde negatieve terugkoppelingsmechanisme. Het voornaamste produkt dat door de schildklier gesecerneerd wordt, is thyroxine (T4) (gemiddeld 115 nmoldag bij volwassenen per 70 kg lichaamsgewicht). Andere secretieprodukten van de schildklier zijn 3,3‘,5-trijodothyronine (T3) (gemiddeld 9 nmoldag, dat is ongeveer 20 van de totale…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt, afd. Inwendige Geneeskunde III en Nucleaire Geneeskunde, Dr. Molewaterplein 40, 3015 GD Rotterdam.

Dr.E.P.Krenning en prof.dr.G.Hennemann, internisten.

Contact dr.E.P.Krenning

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties