Effect van nieuwe diabetesmedicatie op mortaliteit

Nieuws
Weena Chen
Richard IJzerman
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D3099

Waarom dit onderzoek?

De effecten van nieuwe glucoseverlagende middelen (natrium-glucose-cotransporter-2(SGLT-2)-remmers, ‘glucagon-like peptide’-1-receptor(GLP-1)-agonisten en dipeptidylpeptidase-4(DPP-4)-remmers) op de mortaliteit zijn niet eerder onderling vergeleken.

Onderzoeksvraag

Wat zijn de effecten van SGLT-2-remmers, GLP-1-agonisten en DPP-4-remmers op de mortaliteit bij patiënten met diabetes mellitus type 2 (DM2)?

Hoe werd dit onderzocht?

Een netwerkmeta-analyse werd…

Auteursinformatie

Contact auteursnaam (rg.ijzerman@vumc.nl)

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Hans
van der Linde

Vergelijk onbewezen veilig en onbewezen effectief met onbewezen veilig en onbewezen effectief, dan rolt er vast nog wel een stukje marktaandeel uit.

Onbegrijpelijk dat het NTvG deze beschouwing plaatst. Welke dienst wordt de geneeskunde hiermee bewezen?

Hans van der Linde, huisarts/SCEN-arts

Mijn eerste reactie op dit artikel: dit kan niet waar zijn, toch even lezen. Reactie 2: Zit ik teveel vast in mijn eigen ideeen? Gallileo werd ook verguisd omdat hij beweerde dat de aarde een bol was. Ik moet openstaan voor alle nieuwe bevindingen, ook al passen die niet in mijn wereldbeeld...

Dan lees ik een zeer beknopte samenvatting die meteen heel veel vragen oproept. Hoe is de selectie van trials tot stand gekomen? Hoeveel van de 176.310 patienten kregen welke behandeling? Ik lees door: 'de positieve effecten van <nieuwe middelen> zijn opvallend vergeleken met de oudere middelen. De oudere middelen zijn goedkoper, maar de positieve effecten op de mortaliteit van metformine werden bv alleen aangetoond bij een kleine groep van 342 patienten...' 

Dan zie ik ook nog dat de Y-as in de grafiek opgeblazen is om het effect visueel aantrekkelijk te laten lijken.Toch een bekende truc van de industrie. Of zou de aarde toch plat zijn?  Een mogelijke andere conclusie is dat 'naarmate een middel langer op de markt is, wordt effectiviteit minder'.

Thijs Backus, huisarts

Pim
van den Dungen

In de laatste Huisarts en Wetenschap wordt een heel ander signaal afgegeven over SGLT2-remmers. Namelijk dat zij vooral een effect hebben op vasculaire incidenten/mortaliteit in groepen die al een vasculair incident hebben doorgemaakt. Ik vraag mij af hoe representatief de geincludeerde studies zijn voor mensen met diabetes die wij in de dagelijkse Nederlandse huisartsenpraktijk zien.

Verder is een belangrijk en nog niet breed bekend nadeel van SGLT2-remmers dat zij bij het in populariteit toenemend koolhydraatbeperkt dieet tot levensgevaarlijke euglykemische diabetische ketoacidose kunnen leiden. 

Pim van den Dungen, huisarts