Meer bewijs is nodig

Effect spoedinterventieteam nog onduidelijk

Opinie
Marja A. Boermeester
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A3500
Abstract

Door een overigens toe te juichen verandering in de zorgcultuur worden we overspoeld met initiatieven op het gebied van patiëntveiligheid en kwaliteit van zorg. Deze initiatieven komen van de overheid, van zorgverzekeraars die een actieve rol spelen (http://medischcontact.artsennet.nl/Tijdschriftartikel/De-macht-van-verzekeraar-AgisAchmea.htm) en niet in de laatste plaats van zorgverleners zelf. Ook de mediadruk speelt een rol, zoals het consumentenprogramma Radar onlangs nog eens ‘fijntjes’ illustreerde: in de aflevering van 21 maart 2011 besteedde dit programma aandacht aan het gebrek aan corrigerend optreden tegen een vermeend niet goed functionerende orthopedisch chirurg in het Waterlandziekenhuis in Purmerend (http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1081557). Binnen een zo groot krachtenveld is het nodig het hoofd koel te houden en te blijven kijken naar feiten en bewijsvoering.

We zullen van regelgevinggestuurde patiëntveiligheid moeten komen tot evidencebased patiëntveiligheid. Dit is nodig om interventies te kunnen selecteren op basis van effectiviteit en om prioriteiten te kunnen stellen bij de volgorde van…

Auteursinformatie

Academische Medisch Centrum, afd. Chirurgie, Amsterdam.

dr. M.A. Boermeester, gastro-intestinaal chirurg en klinisch epidemioloog

Verantwoording

Belangenconflict: dr. M.A. Boermeester ontving subsidie van het ZonMw-programma Patiëntveiligheid voor het ontwikkelen en valideren van de SURPASS-checklist. Haar organisatie coördineert de non-profit distributie van SURPASS Digitaal. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 6 april 2011

Spoedinterventiesysteem bij vitale bedreiging
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties