Eerste malariavaccin: een mijlpaal op weg naar beter

Opinie
Robert W. Sauerwein
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A9730
Abstract

De afgelopen decennia werd met regelmaat de komst van het eerste malariavaccin aangekondigd. Na 30 jaar is het dan eindelijk zover. De European Medicines Agency heeft afgelopen zomer het malariavaccin RTS,S positief beoordeeld voor toepassing bij jonge kinderen in de leeftijd van 6 weken-17 maanden.1 Dit eerste parasitaire vaccin voor mensen werd beoordeeld onder artikel 58 op kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid. RTS,S is niet geregistreerd voor gebruik binnen Europa, maar is bedoeld voor met name Afrika.

Deze ontwikkeling opent de weg voor de Wereldgezondheidsorganisatie en nationale programma’s in gebieden waar malaria endemisch is. Als zodanig is dit een geweldige mijlpaal. De primaire doelgroep is jonge, Afrikaanse kinderen. Zij lopen het grootste risico op de verwoestende effecten van malaria tropica, die wordt veroorzaakt door Plasmodium falciparum. Hoewel in het afgelopen decennium veel is bereikt, zal een vaccin een meer dan noodzakelijke aanwinst vormen voor het onder controle brengen van…

Auteursinformatie

Radboudumc, afd. Medische Microbiologie, Nijmegen.

Contact Dr. R.W. Sauerwein, arts-microbioloog (robert.sauerwein@radboudumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Robert W. Sauerwein ICMJE-formulier

Ook interessant

Reacties

Wim
van der Pol

Voor de soms negatieve publiciteit rondom een of meerdere vaccins, is dit vaccin een prachtige ontwikkeling. Naast de effectiviteit van het vaccin, is ook de transmissie van patient naar patient van groot belang. Wanneer het aantal kinderen en volwassenen door het vaccins niet meer als bron voor andere muggen fungeren en het aantal besmette muggen afneemt, daalt het aantal nieuwe besmettingen. In dat verband is de ontwikkeling van genetisch gemanipuleerde muggen van groot belang. Op deze wijze kan de grootste killer in de mensheid eindelijk bestreden worden.

Wim van der Pol, ziekenhuisapotheker