Een zwelling distaal in het bovenbeen

Klinische praktijk
T.M. Smits
J.J.A.M. van den Dungen
H. Schraffordt Koops
E.L. Mooyaart
H.J. Hoekstra
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1998;142:1697-701
Abstract

Dames en Heren,

Een patiënt met een pijnlijke zwelling distaal in het bovenbeen stelt ons regelmatig voor een diagnostisch dilemma. Het kan een zwelling zijn die uitgaat van het bot of de weke delen, of een infectieus proces waarbij spieren, bindweefsel, bloedvaten, lymfvaten of zenuwen zijn betrokken. De anamnese, het lichamelijk onderzoek en het aanvullend onderzoek geven vaak belangrijke diagnostische aanwijzingen. Soms is het echter onmogelijk preoperatief tot een diagnose te komen en moet hiervoor een operatie worden verricht. Aan de hand van een viertal patiënten zullen enkele van de differentiaaldiagnostische mogelijkheden bij de zwelling in het distale bovenbeen worden besproken.

Patiënt A, een 60-jarige man, had al 6 maanden toenemende last van stekende pijn in de linker knieholte. In rust had hij weinig klachten, maar de laatste dagen kon hij nog slechts moeizaam lopen. Na rusten trok de pijn langzaam weg. In enkele weken was er een in grootte…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, Groningen.

Afd. Heelkunde: dr.T.M.Smits (thans: Martini Ziekenhuis, locatie Van Ketwich, polikliniek Vaatchirurgie, Van Ketwich Verschuurlaan 82, 9721 SW Groningen); dr.J.J.A.M.van den Dungen, prof.dr.H.Schraffordt Koops en dr.H.J.Hoekstra, chirurgen.

Afd. Radiodiagnostiek: dr.E.L.Mooyaart, radioloog.

Contact dr.T.M.Smits

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties