Een zuigeling met persisterende icterus

Casuïstiek
05-08-2019
Marein Schimmel, C.M. Frank Kneepkens en Tim J.G. de Meij

Samenvatting

Achtergrond

Bij elke 3 weken oude zuigeling met icterus prolongatus moet neonatale cholestase worden uitgesloten, ook wanneer het een borstgevoede zuigeling betreft. Ontkleurde ontlasting is een alarmsymptoom en vereist direct aanvullende diagnostiek naar neonatale cholestase.

Casus

Wij beschrijven de casus van een 5 weken oud meisje van Chileense afkomst bij wie een geconjugeerde hyperbilirubinemie wordt vastgesteld. De icterus was mogelijk al direct na de geboorte ontstaan, maar vanwege de donkere huidskleur niet als zodanig herkend. Wel waren de sclerae geel van kleur. Volgens de ‘Ontlasting kleurenkaart’ was de ontlasting ‘ontkleurd’. De bevindingen van het histologisch onderzoek van een leverbiopt pasten bij de diagnose ‘galgangatresie’, waarvoor een hepatoporto-enterostomie volgens Kasai werd uitgevoerd.

Conclusie

Neonatale cholestase is altijd pathologisch en vereist verder onderzoek. Bij zuigelingen met een donkere huidskleur kan de icterus van de huid soms lastig te zien zijn; bij hen geeft inspectie van de sclerae uitsluitsel.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing