Een 'zetpilletje tegen het spugen'

Klinische praktijk
M.E. Poorter
B.H.M. Wolf
H.A. Woltil
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1997;141:665-6
Abstract

Dames en Heren,

In de praktijk worden dagelijks kinderen gezien die braken als gevolg van een simpele gastro-enteritis. Ter voorkoming van dehydratie wordt, naast orale rehydratievloeistof, vaak een anti-emeticum voorgeschreven. Dat dit ‘zetpilletje tegen het spugen’ tot ongewenste neurologische symptomen kan leiden, willen wij aan de hand van de volgende 3 ziektegeschiedenissen demonstreren.

Patiënt A, een 9-jarig meisje, meldt zich op de eerstehulpafdeling met benauwdheid. Bovendien klaagt zij over pijn in de nek en zegt zij de ogen niet goed te kunnen sluiten. Wanneer zij dit toch probeert, draaien de ogen naar rechtsboven. Sinds 5 dagen heeft zij koorts tot 40°C met braken en diarree. Van de huisarts kreeg zij paracetamol-zetpillen tegen de koorts en metoclopramide-zetpillen tegen het braken. In 1 dag kreeg zij 3 zetpillen (à 20 mg per pil). Bij lichamelijk onderzoek zien wij een matig tachypnoïsch meisje met een rectale temperatuur van 39,2°C en een gewicht van…

Auteursinformatie

Martini Ziekenhuis, locatie Van Swieten, afd. Kindergeneeskunde, Groningen.

Mw.M.E.Poorter, assistent-geneeskundige (thans: Academisch Ziekenhuis, Beatrix Kinderkliniek, Hanzeplein 1, 9700 RB Groningen); H.A.

Woltil, kinderarts.

St.-LucasAndreas Ziekenhuis, locatie St.-Lucas, Amsterdam.

B.H.M.Wolf, kinderarts.

Contact mw.M.E.Poorter

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties