Een vrouw met pijnlijke hematomen op de vingers

Diagnose in beeld
11-10-2018
Lieke F. Keusters en Remy H.H. Bemelmans

Reacties (5)

Inloggen om een reactie te plaatsen
Evertjan Hannivoort
13-10-2018 20:47

Syndroom van Achenbach is vasculaire aandoening

Het Syndroom van Achenbach IS een vasculaire aandoening, zolang het tegendeel niet aannemelijk is geworden. 

Evertjan Hannivoort, huisarts n.p.

Remy Bemelmans
02-12-2018 22:18

reactie auteur

U heeft natuurlijk helemaal gelijk, we hadden moeten stellen dat er geen andere vasculaire aandoening is.

Remy Bemelmans

Inge van Kesteren
01-11-2018 10:17

Vroeger was het leven simpel

Wat was het leven vroeger toch simpel. Je belangrijkste diagnostische instrumenten waren je oren (goede anamnese), je ogen (lichamelijk onderzoek) en je vingers/handen (fluctuatie e.d.). Maar die lijken grotendeels uitgestorven en vervangen door belastende en kostbare diagnostiek. Je kon echt niet alles, maar je kwam met je "ouwe doos" best ver.

Inge van Kesteren, kinderarts n.p.

 

Carolien carojans
27-11-2018 13:54

Syndroom van Achenbach ook op de voetzool?

Een 48-jarige patiente van mij heeft deze klachten al een paar jaar. Nu kwam ze onlangs bij mij, omdat ze het nu ook onder de voetzool heeft. Ze is verder helemaal gezond, rookt niet, gebruikt geen medicatie, verder geen overmatige hematomen/bloedneuzen ed. Bij onderzoek zag ik plantair onder proximale deel dig 2-3 en distale metatarsus dig 2-3 nog wat blauwe verkleuring en het was nog wat drukpijnlijk. Stollingsonderzoek was normaal. Kan het syndroom van Achenbach ook op de voetzool voorkomen?

Carolien Jansen, huisarts Stompetoren

Remy Bemelmans
02-12-2018 22:21

reactie auteur

Dat ligt er aan hoe je de definitie hanteert (die wisselt vaak per auteur iets). Wanneer je uitgaat van 'Paroxysmal finger haematoma' dan kan het per definitie niet aan de voetzool voorkomen. Maar enkele van de gesuggereerde oorzaken van dit syndroom zijn systemisch, dus theoretisch zou de afwijking ook aan de voeten voor moeten kunnen komen. Door de gewichtsbelasting zullen traumata aan de voeten wel vaak groter en proportioneel zijn voor het hematoom.

Remy Bemelmans