Een vrouw met een bloedende navel

Wat is de diagnose?
Jade Smorenburg
Mark D. van der Laan
Kim A.B.M. Pruissen-Peeters
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D5258
Abstract
Download PDF

artikel

Casus

Een 39-jarige vrouw werd verwezen naar de polikliniek Dermatologie vanwege een bult in de navel. Patiënte had sinds 2,5 jaar een zwelling bemerkt die periodiek bloedde en langzaam groter werd. Zij had geen andere klachten. Haar voorgeschiedenis was blanco en zij gebruikte geen medicatie. Bij lichamelijk onderzoek zagen wij ter plaatse van de navel een huidkleurige tot roze papillomateuze nodus met een diameter van 1 cm (figuur). Differentiaaldiagnostisch dachten wij aan een ‘Sister Mary Joseph’s nodule’, het bekende eponiem voor een cutane metastase van een abdominale tumor nabij de navel. Vanwege de slechte prognose is een Sister Mary Joseph’s nodule een navelafwijking om bedacht op te zijn en werd een biopt uit de afwijking genomen. Histopathologisch onderzoek liet het beeld zien van endometriose. Er werd MRI verricht die eveneens verdenking op endometriose van de navel gaf en een duidelijke afbakening boven de fascie van de buikspieren liet gezien. Daarop werd de nodus geëxcideerd en kreeg patiënte het advies hormonale anticonceptie te overwegen.

Bij endometriose is baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte aanwezig. Endometriose kan zich intramuraal – in de uterus – voordoen (adenomyosis), als implantaat op het peritoneum pariëtale voorkomen (endometriosis externa) of in zeldzame gevallen buiten de buikholte optreden, bijvoorbeeld door invasie van iatrogene of aangeboren littekens in de buik. Endometriose kan cyclische of continue buikpijn veroorzaken. Het kan zich presenteren als oppervlakkige afwijking, maar ook als diep infiltrerende endometriose waarbij ingroei in omliggende organen kan plaatsvinden. Dit kan leiden tot bloedverlies per anum, hematurie, hemoptoë of bloedverlies vanuit de cutane afwijking, afhankelijk van de plaats waar de endometriose zich bevindt.

Figuur
 
Figuur |  
Foto van de navel van de 39-jarige patiënte. De zwelling in de navel werd langzaam groter en bloedde periodiek, maar gaf verder geen klachten.

Diagnose

Endometriosis externa.

Auteursinformatie

St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein, afd. Dermatologie: drs. J.J. Smorenburg, anios dermatologie; dr. K.A.B.M. Pruissen-Peeters, dermatoloog; afd. Gynaecologie: drs. M.D. van der Laan, gynaecoloog.

Contact K.A.B.M. Pruissen-Peeters (k.pruissen@antoniusziekenhuis.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Jade Smorenburg ICMJE-formulier
Mark D. van der Laan ICMJE-formulier
Kim A.B.M. Pruissen-Peeters ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties