Een vrouw met een afwijking rondom het hart

Wat is de diagnose?
Peter Kralt
Annemiek Hoogerwaard
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4958
Abstract

Casus

Een 84-jarige vrouw werd in de ochtend dood gevonden in haar bed door een medewerker van de thuiszorg. Uit de hetero-anamnese bleek dat ze 3 dagen ervoor had geklaagd over nachtelijke pijn op de borst, die vanzelf minder was geworden. Er waren geen verdachte omstandigheden. Omdat het hier ging om een onverwacht overlijden, werd een CT-onderzoek verricht om de vermoedelijke doodsoorzaak te achterhalen (het betreft een Engelse casus; regelgeving gebiedt bij alle onverwacht overleden personen vervolgonderzoek). De CT-scan van de thorax toonde het typische beeld van bloed in de pericardiale ruimte (figuur a). In het geval van een acuut…

Auteursinformatie

iGene London Ltd, Sheffield, Verenigd Koninkrijk: drs. P. Kralt, radioloog (tevens: James Cook University Hospital, dep. Radiology, Middlesbrough, Verenigd Koninkrijk). Isala, afd. Cardiologie, Zwolle: drs. A. Hoogerwaard, aios cardiologie.

Contact P. Kralt (peterkralt@gmail.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Peter Kralt ICMJE-formulier
Annemiek Hoogerwaard ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties