Een 'technology assessment' van levertransplantatie; een onderzoek naar het Groningse levertransplantatieprogramma van 1977-1987

Onderzoek
G.J. Bonsel
J.D.F. Habbema
M.L. Bot
F. van 't Veer
F.T. de Charro
P.J. van der Maas
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1989;133:1406-14
Abstract

Samenvatting

In opdracht van de Ziekenfondsraad is evaluatie-onderzoek verricht naar het levertransplantatieprogramma in het Academisch Ziekenhuis Groningen. Van 1978 tot eind 1987 werden 561 patiënten aangemeld en vonden 76 levertransplantaties plaats, waaronder 8 hernieuwde transplantaties. De overlevingskans na transplantatie bleek onder andere sterk afhankelijk van diagnose en leeftijd. De 1-jaarsoverleving was bij kinderen met biliaire atresie 100, bij volwassenen ca. 60. De overlevingswinst van levertransplantatie bleek sterk afhankelijk van het ziektestadium. De kwaliteit van leven verbetert snel na transplantatie en is na 1 jaar bij de meeste patiënten vrijwel normaal. De behoefte aan levertransplantaties in Nederland ligt jaarlijks tussen 25 en 69; het donoraanbod lijkt hiervoor toereikend. De kosten bedragen ca. ƒ 250.000,- per getransplanteerde patiënt inclusief 5 jaar follow-up. De kosten-effectiviteitsverhouding bedraagt bij cirrose ƒ 47.000,- tot ƒ 133.000,per gewonnen levensjaar. De resultaten van deze eerste empirische ‘technology assessment’ bleken zowel voor de kliniek als voor het beleid van belang.

Auteursinformatie

Erasmus Universiteit, Postbus 1738, 3000 DR Rotterdam.

Faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, Instituut Maatschappelijke Gezondheidszorg: G.J. Bonsel (tevens: Instituut Medical Technology Assessment); prof.dr.J.D.F.Habbema, medisch-besliskundige; M.L.Bot; drs. F. van 't Veer, econometrist; prof.

dr.P.J.van der Maas, arts-epidemioloog.

Juridische Faculteit, vakgroep Economie: dr.F.T.de Charro, econoom.

Contact G.J.Bonsel

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties