Een reële angst voor voodoogeesten

Klinische les
11-03-2019
Nienke Fleuren en W.F. (Pim) Scholte

Dames en Heren,

Angst is een fysiologische en emotionele reactie op dreiging. Wanneer die reactie disproportioneel is, kan er sprake zijn van een angststoornis. Deze disproportionaliteit betreft de verhouding tussen de intensiteit van de angst en het feitelijk aanwezige gevaar. Voor het beoordelen van de mate van gevaar moet men kennis hebben van de culturele en maatschappelijke context van de patiënt. Dit demonstreren wij aan de hand van een patiënt met een reële angst voor voodoogeesten.

Patiënt, een Nigeriaanse man van 35 jaar, wordt door zijn huisarts verwezen naar onze polikliniek, die gespecialiseerd is in de behandeling van getraumatiseerde vluchtelingen en slachtoffers van mensenhandel. Patiënt heeft nachtmerries en is ook overdag in toenemende mate angstig, wat hem belemmert in zijn dagelijks functioneren. De huisarts stuurt hem naar ons door vanwege het vermoeden van een posttraumatische stressstoornis.

Patiënt verblijft legaal in Nederland, nadat hij is gevlucht uit een situatie van uitbuiting en gedwongen prostitutie. Bij onze intake vertelt hij nogmaals zijn verhaal. Enkele jaren geleden wordt hij tijdens zijn werk in Nigeria aangesproken door een onbekende man. Deze man vertelt hem dat er in Europa behoefte is aan harde werkers, waarna de man hem aanbiedt om een overtocht naar Europa te regelen. Patiënt zal de kosten voor de overtocht (€ 50.000) moeten terugbetalen met het geld dat hij in Europa verdient. Zij vinden overeenstemming en bekrachtigen de afspraak met ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing