Een peuter met een zwelling op de penis

Iris Muller
Wim Opstelten
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D6951
Abstract

Casus

Een vader bezoekt de huisarts met zijn 3-jarige zoontje met sinds enkele maanden een zwelling op zijn penis. Vader vraagt zich af of hij zich hier zorgen over moet maken. Zijn zoontje lijkt er geen last van te hebben en plassen gaat probleemloos. Bij lichamelijk onderzoek zien we op de penisschacht een huidkleurige, subcutane, mobiele, zacht-elastische zwelling van ongeveer 1 bij 2 cm. Bij aanspannen van de huid schemert de zwelling wit door.

Deze zwelling betreft een ophoping van smegma. Smegma is een stevige witte of witgele kaasachtige substantie bestaande uit dode, afgeschilferde epitheelcellen en lichaamsvetten. Bij de meeste…

Auteursinformatie

Huisartsenpraktijk Vondelplein, Amersfoort: drs. I. Muller, aois huisartsgeneeskunde, dr. W. Opstelten, huisarts (tevens: adjunct-hoofdredacteur Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Amsterdam)

Contact I. Muller (mulleriris@gmail.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Iris Muller ICMJE-formulier
Wim Opstelten ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties