Een nodale naevus in de schildwachtklier bij patiënten met melanoom: onderscheid met melanoommetastase

Onderzoek
M.E. Witte
E.G. Gerrits
J.M. Klaase
W.J.B. Mastboom
L.M.Th. Sterk
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:1072-6
Abstract

Samenvatting

Doel

Vaststellen van de frequentie van nodale naevi in lymfeklierpreparaten van patiënten met een melanoom die een schildwachtklieringreep en/of een regionale klierdissectie ondergingen, en van het verschil met een melanoommetastase.

Opzet

Retrospectief en descriptief.

Methoden

Uit een database met de klinische en pathologische gegevens van alle 65 patiënten die een schildwachtklierprocedure voor melanoom ondergingen in de periode 1998-2001 werden alle patiënten geselecteerd met een nodale naevus in de schildwachtklier. Daarnaast werden de casusfrequentie en de nodale frequentie van nodale naevi bepaald in gegevens van de afdeling Pathologie over het totale aantal melanoompatiënten bij wie schildwachtklieren en klieren van therapeutische klierdissecties werden onderzocht in dezelfde periode.

Resultaten

Bij 5 patiënten werd een nodale naevus in de schildwachtklier gevonden. De casusfrequentie was 6,2 en de nodale frequentie 0,65. Het onderscheid met een melanoommetastase kon steeds worden gemaakt met behulp van HE-kleuring, lokalisatie, architectuur en morfologische kenmerken van de melanocytaire celclusters in de lymfeklier en soms na consultatie van het Landelijk Melanoompanel. Immunohistochemische markers gaven slechts aanvullende informatie.

Conclusie

Nodale naevi in lymfeklieren waren bij melanoompatiënten niet zeldzaam en waren te onderscheiden van micrometastasen van melanoom.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:1072-6

Auteursinformatie

Medisch Spectrum Twente, Haaksbergerstraat 55, 7500 KA Enschede.

Mw.M.E.Witte en mw.E.G.Gerrits, assistent-geneeskundigen; hr.dr.J.M.Klaase, chirurg-oncoloog; hr.dr.W.J.B.Mastboom, chirurg.

Laboratorium voor Pathologie Oost-Nederland, Enschede.

Mw.dr.L.M.Th.Sterk, patholoog.

Contact hr.dr.J.M.Klaase (j.klaase@ziekenhuis-mst.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties