Op het verkeerde been door wijde, lichtstijve pupillen

Een miltruptuur na een subarachnoïdale bloeding

Klinische praktijk
Nadine Denneman
Judy Biginski
Vincent J.J. Odekerken
W. Peter Vandertop
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:D5409
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

Een subarachnoïdale bloeding is een ernstige neurologische aandoening die gepaard kan gaan met verschillende neurologische symptomen. Veelal zijn deze symptomen het directe gevolg van de bloeding.

Casus

Een 58-jarige vrouw bezocht de SEH met extreme hoofdpijn en een eenmalige wegraking. Een CT-scan van de hersenen wees op een subarachnoïdale bloeding waarvoor zij endovasculaire behandeling onderging. Zeven dagen later ontwikkelde patiënte plots hypotensie; ze had twee wijde, lichtstijve pupillen en een bewustzijnsdaling. Op een nieuwe CT-scan zagen we geen nieuwe afwijkingen. Patiënte kreeg een externe ventrikeldrain en werd opgenomen op de IC. Daar bleek dat zij een hemorragische shock bij een miltruptuur had.

Conclusie

Wijde en lichtstijve pupillen wijzen niet alleen op een neurologisch defect, maar kunnen ook optreden bij een hemorragische shock, hoewel dit zelden voorkomt. Bij een patiënt met een gedaald bewustzijn en pupilafwijkingen moeten na uitsluiting van intracraniële complicaties ook andere oorzaken overwogen worden.

Auteursinformatie

Amsterdam UMC, locatie AMC. Afd. Neurochirurgie: drs. N. Denneman, arts-assistent neurochirurgie; prof.dr. W.P. Vandertop, neurochirurg (tevens: Amsterdam UMC, locatie VUmc). Afd. Intensive Care: drs. J. Biginski, arts-assistent anesthesie. Afd. Neurologie: dr. V.J.J. Odekerken, neuroloog.

Contact N. Denneman (n.denneman@amsterdamumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Nadine Denneman ICMJE-formulier
Judy Biginski ICMJE-formulier
Vincent J.J. Odekerken ICMJE-formulier
W. Peter Vandertop ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties