Een man met een pijnlijke wijsvinger

Wat is de diagnose?
Kor H. Hutting
Lesley R. Bouwer
Frank M.C. Keukens
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:A9686
Abstract

Casus

Een 52-jarige man bezocht de polikliniek Plastische chirurgie vanwege een pijnlijke rechter wijsvinger. Hij had geen trauma doorgemaakt. Bij lichamelijk onderzoek zagen we een erythemateuze, gezwollen top van digitus II van de rechter hand (figuur a). Bij palpatie was deze vingertop drukpijnlijk. Alle vingernagels van de rechter hand waren verdikt en dystrofisch. Aan de palmaire zijde van beide handen zagen we hyperkeratotische afwijkingen (figuur b). Eerder afgenomen kweken van deze nagels toonden de groei van onychomycosen, waarvoor patiënt terbinafine 250 mg per dag gebruikte. Omdat we differentiaaldiagnostisch dachten aan al dan niet bacteriële osteomyelitis, werd een röntgenfoto van de…

Auteursinformatie

Medisch Centrum Leeuwarden, Leeuwarden.

Afd. Plastische chirurgie en handchirurgie: drs. K.H. Hutting, coassistent; drs. L.R. Bouwer, aios plastische chirurgie.

Afd. Dermatologie: dr. F.M.C. Keukens, dermatoloog.

Contact drs. K.H. Hutting (kor.hutting@hotmail.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Kor H. Hutting ICMJE-formulier
Lesley R. Bouwer ICMJE-formulier
Frank M.C. Keukens ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Marion
van Gasselt

De beschreven casus rammelt aan alle kanten. Een acrodermatitis continua van Hallopeau betreft een inflammatoire aandoening, waarvan men aanneemt dat het een vorm van psoriasis is, waarbij er pustels, erytheem en squamae gezien worden in de buurt van de nagels, vaak nattend en pijnlijk. Bij de beschreven casus is er intacte huid zonder inflammatie te zien rondom de nagel. Verder staat er dat "Eerder afgenomen kweken van deze nagels  toonden de groei van onychomycosen... " Een onychomycose is een diagnose en geen verwekker, dus er had moeten staan " groei van een schimmel" en het zou interessant zijn om te weten om welke schimmel het hier gaat en of deze schimmel gevoelig is voor de gebruikte terbinafine. Verder zou informatie over het wel of niet aangedaan zijn van de nagels van de andere hand en het beroep van de patient kunnen bijdragen aan de diagnose, daar een schimmelinfectie van de huid en/of nagels van handen vaak eenzijdig is. Er lijkt me dan ook bij deze casus sprake van of een onychomycose, waarbij de lytische afwijking van de falanx niet verklaard zijn of een psoriasis unguium en arthropatica, waarbij de groei van de schimmel in de nagel als secundair gezien moet worden. Hebben jullie de reumatoloog mee laten kijken?

Marion van Gasselt, dermatoloog MC Slotervaart