Een jongen met een rode, gezwollen wang

Wat is de diagnose?
Carine A.W. Leung
Jules Poukens
Barbara Vernooy-Slavenburg
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D2237
Abstract
Download PDF

artikel

Casus

Een 7-jarige jongen was door de huisarts verwezen naar de spoedpoli Kindergeneeskunde wegens een progressieve, rode zwelling van de rechter wang sinds 1 dag. Er was geen sprake van een trauma of insectenbeet en patiënt was gevaccineerd volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Hard voedsel eten deed pijn en patiënt begon zich steeds zieker te voelen. Lichamelijk onderzoek toonde een matig zieke jongen met een subfebriele temperatuur. De voorkant van de rechter wang en de infraorbitale regio rechts waren rood en gezwollen (figuur); er was geen sprake van een afstaand oor. In de wang was een pijnlijke, fluctuerende zwelling palpabel. Ondanks een antalgisch beperkte mondopening liet intraoraal onderzoek erythemateus en licht gezwollen tandvlees in het rechter bovenkwadrant zien. Op basis van het klinisch beeld en röntgenonderzoek stelde de geconsulteerde MKA-chirurg een abces in de fossa canina uitgaande van een carieuze melkkies vast. Na incisie en drainage onder narcose gevolgd door een 10-daagse kuur amoxicilline/clavulaanzuur knapte patiënt spoedig op.

De fossa canina is een potentiële ruimte tussen de M. levator anguli oris en de M. levator labii superioris. Een abces in die ruimte wordt het vaakst veroorzaakt door uitbreiding van een odontogene ontsteking. Gezien het risico op complicaties, zoals gegeneraliseerde sepsis en uitbreiding naar de sinus cavernosus via de kleploze aangezichtsvenen, zijn dergelijke odontogene orofaciale ontstekingen indicaties voor een spoedverwijzing naar de MKA-chirurg.

Figuur 1
Figuur 1 |
Foto van een 7-jarige jongen met zwelling en roodheid van de wang en infraorbitale regio rechts. (Afgedrukt met toestemming van belanghebbende.)

Diagnose

Odontogeen abces in de fossa canina.

Auteursinformatie

Zuyderland Medisch Centrum, Sittard-Geleen. Afd. Kindergeneeskunde: C.A.W. Leung, BSc, coassistent; drs. B. Vernooy-Slavenburg, kinderarts. Afd. Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie: prof.dr. J. Poukens, MKA-chirurg.

Contact C.A.W. Leung (caw.leung@student.maastrichtuniversity.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Aanvaard op 22 november 2017

Citeer als: Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D2237

Auteur Belangenverstrengeling
Carine A.W. Leung ICMJE-formulier
Jules Poukens ICMJE-formulier
Barbara Vernooy-Slavenburg ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties