Een jongeman met een huidafwijking na chemotherapie

Wat is de diagnose?
Stephan P. Keijmel
Mustafa Coskuntürk
Meta Michels
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4993
Abstract

Casus

Een 19-jarige man werd opgenomen op de afdeling Medische Oncologie vanwege koorts en een snel progressieve, pijnlijke huidafwijking op zijn linker onderarm na adjuvante chemotherapie. Recentelijk was hij gediagnosticeerd met een osteosarcoom van zijn linker proximale humerus die vermoedelijk was gemetastaseerd naar zijn longen. In het kader hiervan had hij eerder neoadjuvante chemotherapie ondergaan, gevolgd door een tumorresectie en reconstructie (omgekeerde schouderprothese). Bij lichamelijk onderzoek zagen wij op de linker onderarm een gespannen, nummulaire, paarsrode bulla, met daaromheen een onscherp begrensde, vurig erythemateuze rand en een oedemateuze zwelling zonder port d’entrée (figuur a). De lichaamstemperatuur van patiënt was 38,7°C…

Auteursinformatie

Radboudumc, Nijmegen. Afd. Interne Geneeskunde: dr. S.P. Keijmel, internist-infectioloog in opleiding; dr. M. Michels, internist infectioloog. Afd. Medische Oncologie: M. Coskuntürk, MSc, internist-oncoloog in opleiding.

Contact S.P. Keijmel (stephan.keijmel@radboudumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn geen belangen gemeld.

Verantwoording

Dr. K.A.P. Meeuwis, dermatoloog (Slingeland Ziekenhuis, Doetinchem), beschreef het huidbeeld op de foto’s en gaf waardevolle aanvullingen op een eerdere versie van het manuscript.

Auteur Belangenverstrengeling
Stephan P. Keijmel ICMJE-formulier
Mustafa Coskuntürk ICMJE-formulier
Meta Michels ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties