Een hiv-vaccin: hoe ver zijn we?

Perspectief
Emma I.M.M. Reiss
Marit J. van Gils
Rogier W. Sanders
Godelieve J. de Bree
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D5167
Abstract

Al decennialang trachten onderzoekers een vaccin tegen hiv te ontwikkelen. Inmiddels worden wereldwijd verschillende kandidaatvaccins in grote klinische studies onderzocht. Hoe werken de verschillende kandidaatvaccins en hoe snel mogen we een effectief vaccin verwachten?

Samenvatting

De ontwikkeling van een vaccin tegen hiv vormt al meerdere decennia een enorme uitdaging. Vanwege de grote diversiteit en mutatiesnelheid van het virus moet een vaccin een buitengewoon brede bescherming kunnen opwekken. De laatste jaren worden verschillende kansrijke nieuwe vaccinatiestrategieën onderzocht in een groot aantal klinische studies wereldwijd. De resultaten van deze studies zullen de komende tijd belangrijke handvatten bieden voor de verdere optimalisatie van de gebruikte kandidaatvaccins, hulpstoffen en vaccinatieschema’s. De vaccins die momenteel worden onderzocht stimuleren de antistofvorming tegen hiv of de antivirale T-cel immuniteit. Een uiteindelijk effectief vaccin moet waarschijnlijk zowel een humorale als een cellulaire immuunrespons opwekken met opeenvolgende immunisaties en verschillende vaccinstrategieën om een brede en langdurige bescherming te kunnen bieden.

Auteursinformatie

Amsterdam UMC, locatie AMC, Amsterdam: Afd. Medische Microbiologie: drs. E.I.M.M. Reiss, arts-onderzoeker; dr. M.J. van Gils, viroloog; prof.dr. R.W. Sanders, viroloog. Afd. Inwendige Geneeskunde: dr. G.J. de Bree, internist-infectioloog en klinisch immunoloog.

Contact E.I.M.M. Reiss (e.i.reiss@amsterdamumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Emma I.M.M. Reiss ICMJE-formulier
Marit J. van Gils ICMJE-formulier
Rogier W. Sanders ICMJE-formulier
Godelieve J. de Bree ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties