Een halsflegmone met dentogene oorzaak

Casuïstiek
21-01-2020
R.J. (Hans) van Luit, Johan Jansma en Jurjen Schortinghuis

Samenvatting

Achtergrond

Wanneer een dentogene infectie zich uitbreidt tot in de hals kan een levensgevaarlijke situatie ontstaan als gevolg van luchtwegobstructie, sepsis of mediastinitis. Dit gebeurt echter zelden. Snel behandelen is van belang om het risico op deze complicaties te minimaliseren.

Casus

Een 49-jarige vrouw kwam op de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) van een algemeen ziekenhuis met uitgebreide abcedering in de hals na een kiesextractie. Vanwege het agressieve ziektebeloop werd patiënte overgebracht naar een academisch ziekenhuis. Na verscheidene operaties, waarbij de hals ruim werd geopend en gedraineerd, een tracheotomie en een opname op de afdeling Intensive Care, was de infectie onder controle.

Conclusie

Bij een patiënt met een progressieve zwelling in de hals moet gedacht worden aan een dentogene oorzaak. Wanneer naast de zwelling ook tekenen van uitbreiding optreden, zoals hoge koorts (≥ 39,5ºC), slikklachten en een kaakklem, moet de patiënt met spoed doorverwezen worden naar een MKA-chirurg.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing