Een halsflegmone met dentogene oorzaak

Klinische praktijk
R.J. (Hans) van Luit
Johan Jansma
Jurjen Schortinghuis
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4107
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

Wanneer een dentogene infectie zich uitbreidt tot in de hals kan een levensgevaarlijke situatie ontstaan als gevolg van luchtwegobstructie, sepsis of mediastinitis. Dit gebeurt echter zelden. Snel behandelen is van belang om het risico op deze complicaties te minimaliseren.

Casus

Een 49-jarige vrouw kwam op de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) van een algemeen ziekenhuis met uitgebreide abcedering in de hals na een kiesextractie. Vanwege het agressieve ziektebeloop werd patiënte overgebracht naar een academisch ziekenhuis. Na verscheidene operaties, waarbij de hals ruim werd geopend en gedraineerd, een tracheotomie en een opname op de afdeling Intensive Care, was de infectie onder controle.

Conclusie

Bij een patiënt met een progressieve zwelling in de hals moet gedacht worden aan een dentogene oorzaak. Wanneer naast de zwelling ook tekenen van uitbreiding optreden, zoals hoge koorts (≥ 39,5ºC), slikklachten en een kaakklem, moet de patiënt met spoed doorverwezen worden naar een MKA-chirurg.

Auteursinformatie

Zorggroep Treant, locatie Scheper Ziekenhuis Emmen, afd. Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie, Emmen: R.J. van Luit, coassistent; dr. J. Schortinghuis, MKA-chirurg. UMCG, afd. Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie, Groningen: dr. J. Jansma, MKA-chirurg.

Contact R.J. van Luit (r.j.van.luit@student.rug.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
R.J. (Hans) van Luit ICMJE-formulier
Johan Jansma ICMJE-formulier
Jurjen Schortinghuis ICMJE-formulier

Ook interessant

Reacties