Een covid-interbellum?

Yvo Smulders
Yvo Smulders
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:B2055

Het is een rare zomer en als ik specifiek aan covid denk, voelt-ie alleen maar raarder. Ik weet niet wat ik moet denken. Nog geen jaar geleden was de pandemie het gesprek van de dag en was covid, alhoewel het apocalyptische er al een beetje af was, een betrekkelijk eenduidige bedreiging. Het is goed om samen een vijand te hebben. Alhoewel die je ook verdeelt, verbindt-ie vooral.

Nu omikron een betrekkelijk mild zomerpiekje van grieperigheid geeft, zijn deze effecten van verdeling en verbinding grotendeels weg. We steggelen nog een beetje over wat ‘long covid’ eigenlijk is en of we bij een volgende lockdown weer braaf thuis zullen blijven, maar de sjeu is er grotendeels van af. Andere thema’s nemen het over. We worden verbonden door collectieve verontwaardiging over Oekraïne en zorgen over de economie.

‘Schieten we straks met kanonnen op muggen?’

Bronnen van verdeeldheid zijn er ook. Ben je vóór of tégen de boeren? Hangt je vlag ondersteboven? Wat doen we met vluchtelingen? Voor sommigen gloort de apocalyps wederom, alsof die maar moeilijk ontwent: Oekraïne is het begin van een wereldoorlog, de economie stort helemaal in, we stikken in stikstof…

Terug naar covid. Is het licht aan het einde van de tunnel een zonnetje of de koplamp van een aanstormende trein? Hebben we covid bijna overwonnen of leven we in een covid-interbellum? Me dunkt dat we dat niet zeker kunnen weten, al lijkt het eerste mij, alles overziend, iets waarschijnlijker. Toch ben ik benieuwd waar we over 3 of 4 maanden staan. Weer een variant met een levensgevaarlijk longbeeld, zoals de Wuhan- en deltavarianten? Doen de vaccins dan nog wat? Zijn degenen die nu omikron krijgen, straks in het voordeel?

Eén ding is zeker: het kan nog alle kanten op. Gelukkig hebben we in ruim 2 jaar tijd ongelooflijk veel geleerd, onder andere over behandelingen (D6857 en D6675). De voornaamste vraag is opvallend genoeg in hoeverre al die kennis nog relevant is nu we met omikron te maken hebben, en nog nuttig zal zijn als er straks nieuwe varianten komen. Misschien doen de middelen niks, misschien schieten we straks met kanonnen op muggen. We dachten er sowieso verstandig aan te doen de behandel-updates in dit nummer vóór het najaar te verzorgen. Het is als met oorlogstuig: je hebt het liever niet nodig, maar beter mee verlegen dan om verlegen.

Auteursinformatie

Contact y.smulders@ntvg.nl (y.smulders@ntvg.nl)

Gerelateerde artikelen

Reacties