Eén centrum voor kinderen met kanker

Het plaatje is mooi, de praktijk nog weerbarstig
Onderzoeksjournalistiek
11-02-2019
Jop de Vrieze

Sinds juni 2018 worden alle kinderen met kanker in Nederland behandeld in het Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie. Het centrum heeft als ambitie gesteld de overleving van kinderen met kanker op te krikken van 75 naar 100%. Maar wordt de zorg voor deze kinderen met de komst van dit centrum wel echt beter?

‘Het is gewoon gelúkt!’ Wanneer Marianne Naafs in april 2018 rondwandelt in het net opgeleverde Utrechtse Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie (PMC) overheerst de euforie. Het feit dat de architect van het gebouw ervaring had met het ontwerpen van kinderdagverblijven en scholen heeft zich uitbetaald. Hier geen kale, donkere gangen; kinderen zullen, wanneer over een maand het centrum geopend is, vrij kunnen bewegen door het gebouw, ook de kinderen met chemotherapie, die in andere ziekenhuizen op hun kamer moeten blijven. Op de kamers kunnen zelfs de ramen open – een vurige wens van de ouders. Volgens Naafs ontbreekt er niets.

Het is dan 10 jaar geleden dat Naafs werd benaderd door een aantal kinderoncologen: of zij, als directeur van de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK), bereid was mee te denken over een nieuw op te richten centrum voor kinderen met kanker. ‘Daar gaan we niet aan beginnen als jullie het niet ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing