Een centrale hartkleppenbank voor transplantatie van humane hartkleppen

Klinische praktijk
H.J.M. Thijssen
E. Bos
G.G. Persijn
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1991;135:2116-20

Inleiding

Afwijkingen aan de semilunaire hartkleppen kunnen indicaties zijn voor vervanging van de klep door een prothese. Tegenwoordig staan de hartchirurg verschillende klepprothesen ter beschikking. Naast mechanische en dierlijke prothesen komen humane donorhartkleppen (allotransplantaten of homotransplantaten, verder homotransplantaten genoemd) in aanmerking.

In 1962 werd voor het eerst bij de mens een aortaklepvervanging met behulp van een homotransplantaat uitgevoerd.12 De destijds bestaande preservatietechnieken (opslag in bewaarmedium bij 4°C) resulteerden in een beperkte houdbaarheid en daardoor een geringe beschikbaarheid van homotransplantaten.

Sterilisatie met behulp van irradiatie of hoge concentraties antibiotica leidde tot vervroegde klepinsufficiëntie.3 Met de introductie van mechanische en dierlijke klepprothesen raakte de toepassing van homotransplantaten in onbruik. Met deze in ruime mate beschikbare prothesen werden immers goede resultaten geboekt.

In de jaren tachtig werd duidelijk dat de toepassing van deze klepprothesen ook belangrijke nadelen heeft. Bij mechanische kleppen is levenslang gebruik van anticoagulantia nodig en dierlijke kleppen…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt, dr. Molewaterplein 40, 3015 GD Rotterdam.

Afd. Thoraxchirurgie: H.J.M.Thijssen, supervisor Hartkleppenbank; prof.dr.E.Bos, thoraxchirurg.

Stichting Bio Implant ServicesEurotransplant, Leiden.

Dr. G.G.Persijn, medisch directeur.

Contact H.J.M.Thijssen

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties