Een atypische presentatie van tuberculose

MRI-scan van de ringvinger.
Patrick P. Bletsis
Aziz Al Moujahid
Freke R. Wink
Ivo J. van den Elskamp
Tijmen de Jong
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6717
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

Volgens gegevens van het RIVM werd in 2020 bij 623 mensen in Nederland tuberculose (TB) vastgesteld. Bij circa 4% van hen betrof het een infectie van een bot of een gewricht. De incidentie van multiresistente TB in Nederland ligt rond de 1%.

Casus

We beschrijven de casus van een 46-jarige vrouw met een pijnlijke zwelling van de midfalanx van de linker ringvinger. Op een röntgenfoto en echogram van de vinger oogde de botcontour van de midfalanx onregelmatig. Aanvullend onderzoek naar TB met de ‘interferon-gamma release assay’ (QuantiFERON-TB Gold) bleek positief. Er werd een biopsie van de botafwijking verricht. Langdurige kweek van het biopt in een vloeibaar medium was positief. Met aanvullende PCR-diagnostiek werd Mycobacterium tuberculosis complex aangetoond. Wij stelden de diagnose ‘tuberculeuze osteomyelitis’. De stam bleek resistent voor rifampicine, isoniazide, ethambutol en pyrazinamide. Vanwege dit zeldzame resistentiepatroon werd de patiënte opgenomen in een gespecialiseerd centrum en behandeld met middelen van tweede keus.

Conclusie

Tuberculose kan zich overal in het lichaam manifesteren, ook als een zwelling van de vinger. Voor de diagnose ‘osteo-articulaire TB’ is een mycobacteriële kweek de gouden standaard.

Auteursinformatie

Medisch Centrum Leeuwarden, Leeuwarden. Afd. Plastische en Reconstructieve Chirurgie: P.P. Bletsis, BSc, coassistent; drs. T. de Jong, plastisch chirurg. Afd. Reumatologie: dr. F.R. Wink, reumatoloog. Afd. Radiologie: dr. I.J. van den Elskamp, radioloog. Certe Medische Microbiologie Friesland, Leeuwaren: drs. A. Al Moujahid, arts-microbioloog.

Contact P.P. Bletsis (pbletsis@hotmail.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Patrick P. Bletsis ICMJE-formulier
Aziz Al Moujahid ICMJE-formulier
Freke R. Wink ICMJE-formulier
Ivo J. van den Elskamp ICMJE-formulier
Tijmen de Jong ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties