Laat het niet op zijn beloop

Een acuut loopoor

Close-up van een loopoor.
Saskia Hullegie
Anne G.M. Schilder
Roger A.M.J. Damoiseaux
Roderick P. Venekamp
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6772
Abstract

Beste collega’s,

Vandaag gaan we het hebben over het loopoor bij acute otitis media en de complicaties die daarbij kunnen optreden. Dit doen we aan de hand van drie patiënten, onder wie een volwassene.

Een acuut ontstaan loopoor wordt vaak gezien als een spontane oplossing voor een otitis media acuta (OMA). Het is een natuurlijke ontlasting van de ontsteking en die is dus op zijn retour. Het is echter aangetoond dat kinderen met een acuut loopoor langer klachten houden dan kinderen met een OMA zonder loopoor. In dit artikel benadrukken wij het belang van lichamelijk onderzoek en snelle behandeling bij zowel kinderen als volwassenen die zich met een acuut loopoor presenteren.

Patiënt A is een meisje van 18 maanden oud met een blanco voorgeschiedenis. Zij komt op het spreekuur bij de huisarts omdat zij een loopoor links heeft sinds 3 dagen. Hierbij is zij onrustig en ze huilt veel. Ze heeft geen koorts. Bij otoscopie ziet de huisarts links otorroe, waardoor het trommelvlies niet te beoordelen is. Het rechter trommelvlies oogt niet afwijkend en is intact. De huisarts stelt de diagnose ‘otitis media acuta…

Auteursinformatie

UMC Utrecht, Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde, Utrecht: drs. S. Hullegie, arts in opleiding tot huisarts en onderzoeker; prof.dr. A.G.M. Schilder, kno-arts (tevens: Ear Institute en National Institute for Health Research, University College London en Hospitals Biomedical Research Centre); prof.dr. R.A.M.J. Damoiseaux en dr. R.P. Venekamp, huisartsen.

Contact R.P. Venekamp (r.p.venekamp@umcutrecht.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Saskia Hullegie ICMJE-formulier
Anne G.M. Schilder ICMJE-formulier
Roger A.M.J. Damoiseaux ICMJE-formulier
Roderick P. Venekamp ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde

Gerelateerde artikelen

Reacties