Een 67-jarige vrouw die haar dochter voor een dubbelganger hield: de differentiële diagnostiek van misidentificatiewanen

Klinische praktijk
D.J. Vinkers
N. van der Lubbe
R. de Reus
G.C.W. de Ruiter
W. Pondaag
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:2841-4
Abstract

Samenvatting

Een 67-jarige vrouw kreeg een misidentificatiewaan na de operatieve verwijdering van een gerecidiveerd convexiteitsmeningeoom rechts frontaal. Na behandeling met een antipsychoticum herstelde zij; de wanen verdwenen na enkele weken. Een misidentificatiewaan is een oncorrigeerbare en onjuiste overtuiging over de identiteit van een persoon, een voorwerp, een plaats of de tijd. Differentiaaldiagnostisch moet men met name denken aan psychiatrische en neurologische aandoeningen. Patiënten van de eerste categorie zijn meestal jonger dan 40 jaar, hebben vaak een psychiatrische voorgeschiedenis en hebben meestal ook andere psychotische symptomen, zoals paranoïde wanen en hallucinaties. Bij de neurologische aandoeningen zijn een hersentumor en temporale lobectomie eerder beschreven als oorzaak van een misidentificatiewaan; voor de operatieve verwijdering van een meningeoom is dat nog niet gedaan. Bij patiënten met een misidentificatiewaan is de koppeling tussen het waarnemen van een identiteit en de daarbij horende emoties en herinneringen gestoord. Deze koppeling vindt met name rechts in de hersenen plaats, wat overeenkomt met de locatie van het verwijderde meningeoom bij beschreven patiënte.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:2841-4

Auteursinformatie

Rivierduinen, GGZ Leiden en omstreken, afd. Ouderen, Leiden.

Hr.dr.D.J.Vinkers (thans: Leids Universitair Medisch Centrum, afd. Psychiatrie, Postbus 9600, 2300 RC Leiden), arts in opleiding tot psychiater; hr.N.van der Lubbe, coassistent; mw.R.de Reus MBA, psychiater.

Leids Universitair Medisch Centrum, afd. Neurochirurgie, Leiden. Hr.G.C.W.de Ruiter, arts in opleiding tot neurochirurg; hr.W.Pondaag, neurochirurg.

Contact hr.dr.D.J.Vinkers (d.j.vinkers@lumc.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties