Economische inzichten in stimulatie van gezond gedrag

De voor- en nadelen van een financiële prikkel
Commentaar
22-08-2017
Arthur E. Attema

In een recente studie werd met een veldexperiment onderzocht of patiënten met een psychotische stoornis vaker hun medicijnen innemen als ze hier financieel voor beloond worden.1 Dit bleek inderdaad zo te zijn. Deze resultaten sluiten aan bij die van andere studies op het gebied van onder andere afvallen, roken en de inname van cholesterolverlagers. Hoewel in ander recent onderzoek geen significant verband werd gezien tussen financiële prikkels en medicatietrouw bij hartpatiënten,2 zou men toch kunnen concluderen dat het gebruik van een financiële prikkel vaak een effectieve methode is om gezond gedrag blijvend te bevorderen.

Voordelen

Er valt wat te zeggen voor het belonen van medicatietrouw. Een hoger medicijngebruik kan maatschappelijke baten hebben waar de patiënt zelf geen rekening mee houdt, zoals een hogere productiviteit of lagere ziektekosten, nu en in de toekomst.

Daarnaast is de laatste decennia het nodige gedragseconomische bewijs opgebouwd dat mensen zich niet altijd gedragen volgens de klassieke economische theorie. Deze theorie ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing