Echogeleide percutane trombine-injectie ter behandeling van een vals aneurysma in de lies of arm na katheterisatie; gunstige resultaten bij 14 patiënten

Onderzoek
E.R. Hendriks
H. van Overhagen
C.M.A. Bruijninckx
A.M. Wiersema
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2000;144:2455-9
Abstract

Samenvatting

Doel

Evaluatie van echogeleide percutane trombine-injectie ter behandeling van een vals aneurysma in de lies of arm.

Opzet

Prospectief.

Methode

In de periode 1 april 1999-30 juni 2000 werden alle patiënten met een vals aneurysma, ontstaan na katheterisatie, geïncludeerd en primair behandeld met echogeleide percutane trombine-injectie. Onder steriele omstandigheden werd het vals aneurysma aangeprikt met een naald van 22 gauge, waarna trombine langzaam ingespoten werd, totdat in het vals aneurysma geen bloedstroom meer waarneembaar was met kleurendopplerechografie. Vóór en na de behandeling werden de perifere pulsaties en enkel-armindex bepaald. Controlekleurendopplerechografie werd verricht na 1 dag, 1 week en na 6 weken.

Resultaten

Er werden 14 patiënten geïncludeerd: 6 mannen en 8 vrouwen, met een leeftijd van 50-79 jaar (gemiddeld: 66). Er gingen 12 vals aneurysmata uit van de A. femoralis en 2 van de A. brachialis. Bij 13 patiënten was het resultaat succesvol. Er werden 12 patiënten behandeld met 1 injectie; 2 patiënten kregen 2 injecties in verband met een recidief. Eén patiënt met een vals aneurysma dat uitging van de A. brachialis ontwikkelde ook na de tweede injectie een recidief en werd chirurgisch behandeld. De hoeveelheid ingespoten trombine varieerde tussen 150 en 1000 eenheden. De gehele procedure duurde gemiddeld 15 min. Bij 1 patiënt was er 2 weken na behandeling een oppervlakkige (wond)infectie ter plaatse van het getromboseerde vals aneurysma, waarvoor poliklinisch incisie en drainage werden verricht. Trombo-embolische complicaties deden zich niet voor.

Conclusie

Percutane trombine-injectie lijkt een effectieve en veilige behandeling voor een vals aneurysma ontstaan na katheterisatie.

Auteursinformatie

Ziekenhuis Leyenburg, Postbus 40.551, 2504 LN Den Haag.

Afd. Heelkunde: E.R.Hendriks, assistent-geneeskundige; dr.C.M.A. Bruijninckx en A.M.Wiersema, chirurgen.

Afd. Radiologie: dr.H.van Overhagen, radioloog.

Contact E.R.Hendriks

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties