‘Early warning scores’ op de verpleegafdeling

Wat wil je eigenlijk weten?
Commentaar
20-11-2020
S.J.H. (Bas) Bredie en Harry van Goor

‘Early warning scores’ zijn bedoeld om te waarschuwen dat de conditie van de patiënt verslechtert. Ze werden aanvankelijk succesvol toegepast bij patiënten op de SEH, en tegenwoordig ook op verpleegafdelingen. Maar wat hebben we eigenlijk aan die scores?

‘Early warning scores’ (EWS’s) zijn gebaseerd op de terechte veronderstelling dat kritieke ziekte meestal voorafgegaan wordt door fysieke verslechtering.1,2 In het kader van verbeteracties om onopgemerkte klinische achteruitgang terug te dringen werden EWS-protocollen op grote schaal ingevoerd in Nederlandse ziekenhuizen. Nu blijkt dat EWS’s, waaronder de veelgebruikte ‘Modified Early Warning Score’ (MEWS), verslechtering van de conditie minder goed detecteren dan gedacht en mogelijk een nadelig effect hebben op de patiëntenzorg.3 Waarom is het zo ingewikkeld om met EWS’s adequaat ontregeling bij opgenomen patiënten vast te stellen?

Een opmerkelijke start

De EWS’s zijn voortgekomen uit de klassieke temperatuurlijst.4 Ze zijn niet meer dan een eenvoudige optelsom van verkregen punten per vitale parameteruitslag. De verbeterslag zat hem vooral in het structureel meten en beoordelen van een set vitale parameters, al dan niet aangevuld met klinische observaties. De vraag is of je de waarde van deze scores – die gebaseerd zijn op het enkele malen per dag ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing