Dysplastische naevi en het risico op melanoom: een richtlijn voor patiëntenzorg

Klinische praktijk
W. Bergman
P.C. van Voorst Vader
D.J. Ruiter
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1997;141:2010-4
Abstract

Samenvatting

– In Nederland is onlangs consensus bereikt met betrekking tot het klinische beleid bij dysplastische naevi en met betrekking tot de definities van klinische en pathologische diagnostiek.

– De term ‘dysplastisch’ wordt gereserveerd voor de histologische diagnostiek; klinisch wordt de voorkeur gegeven aan: klinisch atypische naevus.

– Een naevus wordt klinisch atypisch genoemd indien aan 3 van de volgende 5 criteria voldaan wordt: een diameter ≥ 5 mm, een vage begrenzing, een asymmetrische vorm, een onregelmatige pigmentatie en een roze bijtint (erytheem).

– De aanwezigheid van klinisch atypische naevi is een belangrijke risicofactor voor melanoom.

– Van het dysplastische-naevussyndroom (DNS) is sprake als een persoon een melanoom en één of meer klinisch atypische naevi heeft.

– De diagnose ‘familiair DNS’ (‘familial atypical multiple molemelanoma syndrome’, afgekort FAMMM-syndroom) wordt gesteld als tenminste 2 naaste familieleden (de patiënt inbegrepen) bekend zijn wegens een melanoom met of zonder atypische naevi, terwijl één of meer (andere) familieleden atypische naevi hebben.

– Het melanoomrisico van een gendrager met familiair DNS benadert de 100, terwijl multipele melanomen optreden bij 30 van de gendragers.

– Bij de meeste DNS-FAMMM-families is DNA-diagnostiek nog niet mogelijk, gezien de betrokkenheid van nog onbekende genen. Voor DNA-diagnostiek is het op dit moment dan ook nog te vroeg. Diagnostiek berust tegenwoordig dus slechts op anamnestische, klinische en histologische gronden.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, afd. Huidziekten, Postbus 9600, 2300 RC Leiden.

Mw.dr.W.Bergman, huidarts.

Academisch Ziekenhuis, afd. Huidziekten, Groningen.

Dr.P.C.van Voorst Vader, huidarts.

Academisch Ziekenhuis, afd. Pathologie, Nijmegen.

Prof.dr.D.J.Ruiter, patholoog.

Contact mw.dr.W.Bergman

Verantwoording

Namens de Nederlandse Melanoom Werkgroep van de Vereniging voor Integrale Kankercentra.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties