Dysfagie door osteofyten van de cervicale wervelkolom

Klinische praktijk
Niek te Hennepe
Allard J.F. Hosman
Martin H. Pouw
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4278
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

Diffuse idiopathische hyperostose van het skelet (DISH) is een systemische ziekte waarbij de ligamenten rond de wervelkolom door een onbekende oorzaak verbenen. Dit is vaak asymptomatisch, maar kan in zeldzame gevallen dysfagie veroorzaken.

Casus

Een 64-jarige man kwam bij de KNO-arts vanwege sinds jaren progressieve dysfagieklachten. Uitgebreide analyse door de KNO-arts liet geen afwijkingen zien van de motoriek van het slikken. Op de röntgenfoto van de cervicale wervelkolom van patiënt waren wel osteofyten van de cervicale wervelkolom zichtbaar. Patiënt werd verwezen naar een orthopeed. De osteofyten werden operatief verwijderd via een ventrale benadering van de cervicale wervelkolom. Postoperatief had patiënt direct geen slikklachten meer.

Conclusie

Dysfagie kan in zeldzame gevallen worden veroorzaakt door osteofyten van de cervicale wervelkolom bij patiënten met DISH. Het operatief verwijderen van deze osteofyten heeft doorgaans goede resultaten.

Auteursinformatie

Radboudumc, afd. Orthopedie, Nijmegen: drs. N. te Hennepe, arts-assistent; dr. A.J.F. Hosman, orthopedisch chirurg; dr. M.H. Pouw, orthopedisch chirurg.

Contact drs. N. te Hennepe (niek.tehennepe@radboudumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Niek te Hennepe ICMJE-formulier
Allard J.F. Hosman ICMJE-formulier
Martin H. Pouw ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties