Dwalingen in de methodologie. VII. Reproduceerbaarheid van metingen

Klinische praktijk
H.C.W. de Vet
A.J.H.M. Beurskens
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1998;142:2040-3
Abstract

Samenvatting

- Reproduceerbaarheidsmetingen zijn belangrijk om medische gegevens te interpreteren.

- Om de reproduceerbaarheid van categoriale variabelen te bepalen is kappa de geschiktste maat. Kappa meet de overeenkomst, gecorrigeerd voor de toevalsovereenkomst. De interpretatie is niet simpel. De kappawaarde wordt namelijk beïnvloed door het aantal categorieën waarin ingedeeld moet worden en de prevalentie van de scores van de beoordelaars.

- Voor continue variabelen is de correlatiecoëfficiënt van Pearson goed bruikbaar, mits men zich realiseert dat deze voorbijgaat aan systematische fouten en sterk afhankelijk is van de heterogeniteit van de gegevens.

- Voor continue variabelen kunnen ook de grenzen van overeenkomst vastgesteld worden. Deze methode is geschikt om systematische verschillen en toevalsfouten te onderscheiden en om de grootte van de verschillen te kwantificeren.

- In het algemeen geldt dat voor een goede interpretatie van de diverse reproduceerbaarheidsmaten een visuele presentatie van de gegevens in de vorm van een tabel of een figuur een duidelijke meerwaarde heeft.

Auteursinformatie

Universiteit Maastricht, vakgroep Epidemiologie, Postbus 616, 6200 MD Maastricht.

Mw.dr.ir.H.C.W.de Vet en mw.dr.A.J.H.M.Beurskens, epidemiologen.

Contact mw.dr.ir.H.C.W.de Vet

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties