Denk ook aan autonome disfunctie

Duizelig bij opstaan

Illustratie van een brein met armen en benen dat het evenwicht lijkt te verliezen.
Niels P. Riksen
Joost Rutten
Bastiaan R. Bloem
Jaap Deinum
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6576
Abstract

Dames en Heren,

Vandaag gaan we het hebben over duizeligheid door de neurogene vorm van orthostatische hypotensie, die voorkomt bij autonome disfunctie. Autonome disfunctie wordt vaak pas laat herkend als oorzaak van een licht gevoel in het hoofd bij opstaan. In deze klinische les leggen we uit hoe dit ziektebeeld te herkennen is, en wat aan de duizeligheid te doen is.

Duizeligheid komt op oudere leeftijd vaak voor.1 Het is belangrijk om bij deze klacht goed door te vragen; het kan immers gaan om een licht gevoel in het hoofd, vertigo, diplopie of andere sensaties.1 Bloeddrukdaling door disfunctie van het autonome zenuwstelsel is een relatief zeldzame oorzaak van een licht gevoel in het hoofd bij opstaan; dit fenomeen wordt neurogene orthostatische hypotensie genoemd. Neurogene orthostatische hypotensie is eenvoudig vast te stellen in de spreekkamer door de bloeddruk en hartfrequentie te meten in liggende en staande positie.

Het duurt vaak lang voordat autonome disfunctie wordt gediagnosticeerd. Dat is spijtig, want dit ziektebeeld gaat gepaard met een forse lijdensdruk die vaak voor een deel verlicht kan worden met voorlichting, leefstijlaanpassingen en eventueel medicatie. Met deze klinische les willen wij bijdragen aan een snellere herkenning van autonome disfunctie.

Patiënt A, een 61-jarige man die 6 jaar eerder was onderzocht vanwege klachten van…

Auteursinformatie

Radboudumc, Nijmegen, afd. Interne Geneeskunde: prof.dr. N.P. Riksen, dr. J. Rutten en dr. J. Deinum, internisten; afd. Neurologie: prof.dr. B.R. Bloem, neuroloog.

Contact N.P. Riksen (niels.riksen@radboudumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Niels P. Riksen ICMJE-formulier
Joost Rutten ICMJE-formulier
Bastiaan R. Bloem ICMJE-formulier
Jaap Deinum ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties