Dreigende grieppandemie: landelijke voorraad van oseltamivir geldverspilling

Klinische praktijk
L. Bonneux
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2005;149:1619
Abstract

Zie ook het artikel op bl. 1618.

Recent besliste Nederland om 200.000 doses van oseltamivir op te slaan voor het geval een grieppandemie de wereld zou treffen. De Gezondheidsraad verwacht ‘dat een totale voorraad van vijf miljoen kuren van de neuraminidaseremmer oseltamivir voldoende is’.1 De Gezondheidsraad vermeldt niet de benodigde budgetten om deze middelen aan te schaffen, op te slaan en logistiek in stelling te brengen. De volgende vragen dienen zich aan: wat is de kans dat een grieppandemie weldra de wereld treft? Wat is de kans dat deze middelen klinisch effectief zijn en doeltreffend kunnen worden ingezet? Wat zijn de kosten en zijn de investeringen redelijk?

De kans op een nieuwe grieppandemie is 100. De vraag is wanneer dat gebeurt. Onderzoek naar influenza bij vogels suggereert een gestaag toenemende kans op een recombinant virus dat de sprong kan maken naar Homo sapiens. Tot nog toe heeft zich…

Auteursinformatie

Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), Residence Palace 10e verdieping, Wetstraat 155, B-1040 Brussel, België.

Contact Hr.dr.L.Bonneux, arts-epidemioloog (luc.bonneux@kenniscentrum.fgov.be)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties