Down en zijn syndroom

Perspectief
Jan van Gijn
Joost P. Gijselhart
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A3772
Abstract

John Langdon Haydon Down komt in 1828 ter wereld in Torpoint, Cornwall (Verenigd Koninkrijk).1 De vader, kruidenier-apotheker, stamt uit Ierland, zijn moeder (Langdon) uit de streek rond Cornwall. Vanaf zijn 14e jaar werkt John in de winkel van zijn vader. Hij hunkert intussen naar meer kennis en gaat als 18-jarige naar Londen. Ook daar moet hij de kost verdienen, eerst als chirurgijnsleerling (aderlaten, kiezen trekken, kruiden verkopen), later in het farmaceutisch laboratorium op Bloomsbury Square. Daar studeert hij, wint een prijs voor chemie, maar wordt vervolgens ziek (vermoedelijk tuberculose) en moet terug naar Cornwall en naar de winkel, tot zijn vaders overlijden in 1853.

Figuur 1

John Down voelt zich daarna vrij om in Londen geneeskunde te gaan studeren. Hij is een briljante student, wint prijzen en lijkt een bloeiende carrière tegemoet te gaan. Maar tot veler verbazing aanvaardt hij in 1858 een benoeming aan het ‘Asylum for Idiots’ in Earlswood…

Auteursinformatie

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Amsterdam.

Prof.dr. J. van Gijn, curator medisch-historische bibliotheek en drs. J.P. Gijselhart, cultuurfilosoof en bibliothecaris.

Contact prof.dr. J. van Gijn (jan@vangijn.com)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: J.P. Gijselhart heeft een deeltijdaanstelling bij de Vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Aanvaard op 29 juli 2011

Ook interessant

Reacties