Voedingsbodems moderne geneeskunde

Veel medische innovaties danken hun naam aan de bedenker in kwestie. Prof. J. van Gijn bracht ze in een serie artikelen in kaart. Van "Boerhaave en zijn syndroom" tot "Quincke's zijn oedeem". 

 • Neisser en de druiper
  Open

  6 jaar 3 maanden ago.
  44
  44
  0
  0
  44

  Tijdens zijn opleiding tot dermatoloog in de 19e eeuw ontdekt Neisser de verwekker van gonorroe. Deze bacterie krijgt later ook officieel zijn naam: Neisseria gonorrhoeae. Maar hij heeft ook belangrijke bijdragen geleverd aan het onderzoek naar andere micro-organismen.

 • Kolff en de kunstnier
  Open

  Interne vakken
  6 jaar 5 maanden ago.
  80
  80
  0
  0
  80

  Een van de eerste patiënten van Willem Kolff is een boerenzoon die overlijdt aan nierinsufficiëntie door glomerulonefritis. Dit zette hem aan tot het uitvinden van het eerste dialyse-apparaat. Een verhaal over volharding en inventiviteit.

 • Boerhaave en zijn syndroom
  Open

  6 jaar 7 maanden ago.
  64
  63
  0
  1
  64

  Leven en werk van Herman Boerhaave (1668-1738) laten zich nauwelijks samenvatten. Van Gijn en Gijselhart beschrijven de ziektegeschiedenis van admiraal Jan Gerrit Baron van Wassenaer bij wie Boerhaave postmortaal een oesofagusruptuur vaststelde. Wij kennen deze diagnose dan ook als ‘syndroom van Boerhaave’.

 • Riva-Rocci en de bloeddruk
  Open

  6 jaar 8 maanden ago.
  839
  839
  0
  0
  839

  Wie de hoogte van de bloeddruk noteert met de gebruikelijke afkorting ‘RR’, zal niet altijd beseffen dat die 2 letters slaan op de uitvinder van de huidige bloeddrukmeter, Scipione Riva-Rocci. In 1896 en 1897 publiceerde hij 4 artikelen over een nieuwe manier om de bloeddruk te meten.

 • Carp en de psychotherapie
  Open

  6 jaar 8 maanden ago.
  43
  43
  0
  0
  43

  Eugène Carp (1895-1983) was in de 20e eeuw een van de prominentste hoogleraren in de psychiatrie in Nederland. Hij verbond de psychiatrie, die aanvankelijk erg op diagnostiek was gericht, met de psychoanalyse. Ook introduceerde hij diverse vormen van psychotherapie in Nederland.

Pagina's