Psychedelica bij therapieresistente depressie

‘Don’t try this at home’

Lorette Harbers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:C4200

Voor patiënten met een therapieresistente depressie lijken er veelbelovende nieuwe behandelingen aan te komen. Hoewel, echt ‘nieuw’ zijn ze niet: met psychedelische middelen als psilocybine werd in de jaren 50 en 60 al geëxperimenteerd en ketamine is een oude bekende uit de anesthesiologie.

Begin maart heeft de Food and Drug Administration (FDA) esketamineneusspray op de Amerikaanse markt toegelaten voor de behandeling van patiënten met een therapieresistente depressie. Voorlopig is de verstrekking van het medicijn nog aan allerlei regels gebonden. Zo moet het onder toezicht van een arts genomen worden, wordt de patiënt daarna…

Ook interessant

Reacties

Laurentius
de Bruijn

Nav presentaties op het voorjaarscongres psychiatrie afgelopen maart vraag ik mij af hoe het kan dat bijv. het geregistreerde geneesmiddel Esketamine neusspray met strikte veiligheidsmaatregelen omgeven is vwb levering en gebruik en de niet-geregistreerde esketaminedrank na een instelperiode van 6 weken in een fles aan patienten meegegeven kan worden voor thuisgebruik??

Laurentius de Bruijn