Dokter Media nuanceert medisch nieuws

Lucas Mevius
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:C2869

Op 18 januari 2016 lanceerden huisarts in opleiding Lester du Perron en coassistent Tijs Stehmann de website Dokter Media (www.doktermedia.nl). Het doel: medische berichtgeving voorzien van een korte uitleg, beweringen zo nodig nuanceren en ongefundeerde claims onderuit halen.

Du Perron en Stehmann schrijven op hun website dat ‘patiënten vaak valse hoop krijgen door opgeblazen of foutieve berichten in de media, en dat artsen klagen dat hun patiënten daardoor een verkeerd beeld krijgen over hun ziekte of de behandelingsmogelijkheden’.

Op Dokter Media duiden zij medisch nieuws en beschrijven zij volgens een vast stramien wat dit voor patiënten betekent. Daarbij duikelen zij altijd de originele bron op en zoeken zij extra informatie voor een completer beeld. In het Verenigd Koninkrijk (Behind the Headlines), Duitsland (Medien-Doktor) en België (Gezondheid en Wetenschap) lopen vergelijkbare initiatieven.

In 2014 organiseerde NTvG samen met de Volkskrant de NTvG Dag over medisch nieuws. Hoe komt iets in de krant? Wie veroorzaakt ‘hyperig’ medisch nieuws? Op www.ntvg.nl/C2382 valt een en ander terug te lezen.

Gerelateerde artikelen

Reacties