Doelmatigheid van tetanusimmunoglobuline bij een verwonding: toediening vaak onnodig

Onderzoek
H.E. de Melker
E.W. Steyerberg
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2004;148:429-33
Abstract

Samenvatting

Doel

Het berekenen van het aantal tetanusimmunoglobuline(TIG)-injecties dat gegeven moet worden om één tetanuspatiënt te voorkomen (‘number needed to treat’ (NNT)), en de bijbehorende kosten.

Opzet

Doelmatigheidsonderzoek.

Methode

Het risico op tetanus werd berekend uit resultaten van een landelijk seroprevalentieonderzoek naar tetanusimmuniteit in de algemene Nederlandse bevolking (periode 1995-1996; 7715 sera) en van wettelijke meldingen van tetanus (periode 1984-1996; 30 meldingen van personen geboren vóór 1945). In het huidige vaccinatiebeleid krijgen ongevaccineerden bij een verwonding TIG toegediend, maar ook personen met een onzekere vaccinatiestatus, of met een laatste vaccinatie van meer dan 15 jaar geleden.

Resultaten

Het risico op tetanus na verwonding werd berekend op circa 0,5 à 2 per miljoen voor bekende ongevaccineerden. Mannen geboren vóór 1936 en vrouwen geboren vóór 1950 hadden de laagste immuniteit (< 50). De NNT was voor deze groepen minimaal 530.000. Bij een geschatte sterfte van 10 en kosten van 20 euro per TIG-toedoening bedroegen de kosten minimaal 105 miljoen euro per gewonnen leven. De NNT en de kosten per gewonnen leven werden astronomisch voor personen geboren na de volledige invoering van vaccinatie in 1955.

Conclusie

Het huidige beleid rond TIG-toediening is ondoelmatig. Dankzij het succes van het Rijksvaccinatieprogramma is het verantwoord om toediening van TIG te beperken tot personen met het hoogste risico: bekende ongevaccineerde personen, vrouwen geboren vóór 1950 en mannen geboren vóór 1936.

Auteursinformatie

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Centrum voor Infectieziekten Epidemiologie, Postbus 1, 3720 BA Bilthoven.

Mw.dr.H.E.de Melker, epidemioloog.

Erasmus Medisch Centrum, afd. Maatschappelijke Gezondheidszorg, Centrum voor Klinische Besliskunde, Rotterdam.

Hr.dr.E.W.Steyerberg, klinisch besliskundige.

Contact mw.dr.H.E.de Melker (h.de.melker@rivm.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties