Diversiteit en kwaliteit in de geneeskundestudie

Opinie
Roger A.M.J. Damoiseaux
A.H. (Nettie) Blankenstein
Margit I. Vermeulen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:D670
Abstract

Etnische en culturele diversiteit onder geneeskundestudenten is wenselijk omdat de medische wereld daardoor een betere afspiegeling kan worden van de Nederlandse samenleving. Allochtone geneeskundestudenten scoren gemiddeld echter slechter op toetsen.1 Men kan zich afvragen of de toetsen zouden moeten worden aangepast in het belang van de diversiteit, of dat het onderwijs gerichte ondersteuning zou moeten aanbieden aan allochtone geneeskundestudenten.

In dit tijdschrift laten Stegers en collega’s zien dat de beschreven verschillen in toetsresultaten niet alleen bestaan tussen allochtone en autochtone studenten, maar ook tussen allochtone subgroepen onderling en dat ze verschillen per type toets.2 Volgens de auteurs zijn deze verschillen voor een deel te verklaren door de beheersing van de Nederlandse taal en voor een deel door de wijze van voorbereiden, individueel of in groepsverband, en door verschillen in cultuur en communicatiestijl. Een belangrijke vraag is of allochtone studenten daarmee ook slechtere studenten zijn. Hebben zij de potentie…

Auteursinformatie

UMC Utrecht, Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde, Utrecht.

Prof.dr. R.A.M.J. Damoiseaux, huisarts en hoofd huisartsopleiding; dr. M.I Vermeulen, huisarts en manager onderwijsontwikkeling en onderzoek.

VUmc, afd. Huisartsgeneeskunde en ouderengeneeskunde, Amsterdam.

Dr. A.H. Blankenstein, huisarts en hoofd huisartsopleiding,

Contact prof.dr. R.A.M.J. Damoiseaux (r.a.m.j.damoiseaux@umcutrecht.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Roger A.M.J. Damoiseaux ICMJE-formulier
A.H. (Nettie) Blankenstein ICMJE-formulier
Margit I. Vermeulen ICMJE-formulier
De invloed van afkomst op studieresultaten*
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties


Zojuist is in het NTvG een artikel gepubliceerd (1) waaruit duidelijk werd dat allochtone medisch studenten minder goed presteren bij examens dan autochtone studenten.
In een aanvullend artikel (2) stelt UMCU-huisarts opleider Prof. Dr. Damoiseaux c.s. dat het noodzakelijk is om onder meer de examens  voor allochtone studenten aan te passen zodat deze beter kunnen scoren. Deze positieve discriminatie zal er voor zorgen dat de toekomstige allochtone artsen gewantrouwd worden door patiënten alsook collegae die van de verschillende examinering op de hoogte zijn. Mogelijk zou verschil in examinering dus kunnen leiden tot verminderde kans op vervolgspecialisatie voor jonge allochtone artsen.
Derhalve bewijst Damoiseaux met dit voorstel zowel de kwaliteit alsook autochtone en allochtone studenten alsook toekomstige patiënten een slechte dienst,

Hoogachtend
Dr. R. Maes radioloog

1 De invloed.  Stegers-Jager et al  NTvG 2016 22-10 160(42) d597
2 Diversiteit en kwaliteit.. R. Damoiseaux NTvG 2016 22-10 (42) d670

In tegenstelling tot wat collega Maes gelezen heeft in ons commentaar over bevordering van de diversiteit onder geneeskundestudenten pleiten wij zeker niet om de examens voor allochtone studenten aan te passen opdat zij dan beter kunnen scoren. Wat wij wel bepleiten is om uitgebreider te toetsen om het echte onderliggende probleem boven tafel te krijgen en te kijken of je dat met extra inspanningen kunt verhelpen. Ook moeten we kijken in hoeverre etnocentrisme en discriminatie een rol spelen bij de toetsen. We hebben wel genoemd dat de geneeskundestudie aangepast moet worden om diversiteit te bevorderen. Daarmee bedoelen we dat we oog hebben voor andere culturele achtergronden en daar gericht op begeleiden. Het toetsprogramma moet hierop worden aangepast om tekortkomingen goed in beeld te krijgen niet om allochtone studenten makkelijker te laten slagen. De kwaliteit van de afgestudeerde arts moet goed blijven, ongeacht zijn of haar afkomst.  Dit is ook wat we in onze laatste zin onderstrepen: de gewenste diversiteit mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van de toekomstige dokters. Het is dan ook zeker niet dat artsen met een andere culturele achtergrond dan de Nederlandse, die hier opgeleid zijn door een meer individuele benadering slechtere dokters zijn. De eindtermen van de opleiding blijven immers gelijk.

Prof.dr.R.A.M.J. Damoiseaux, hoofd huisartsopleiding UMC Utrecht