Dinosaurusbot als medicament

Nieuws
F. Kievits
M.T. Adriaanse
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:1698
Download PDF

Inwoners van het Chinese plaatsje Zhengzhou graven al jaren botten op waarvan zij geloven dat die toebehoorden aan vliegende draken, dieren die in vroeger tijden bij avondschemering aan de horizon verschenen. De fossielen worden vermalen en toegepast in traditionele Chinese geneesmiddelen. Nu gebleken is dat de botten van dinosaurussen zijn, doen wetenschappers de opgravingen.

Tot vorig jaar werden de fossielen in de provincie Henan in Centraal China verkocht als ‘drakenbotten’ voor ongeveer 45 dollarcent per pond, zegt prof. Dong Zhiming in de Houston Chronicle (5 juli 2007). De calciumrijke botten werden soms gekookt met andere ingrediënten en aan kinderen gegeven ter verlichting van kramp. Ook werden ze in een pasta verwerkt die direct op botbreuken, kneuzingen en ander letsel wordt aangebracht.

Dong maakt, als hoofd van de afdeling Vertebratenpaleontologie van de Chinese Academie van Wetenschappen, deel uit van een team dat recent vlakbij het Chinese plaatsje een 18 m lange plantenetende dinosaurus heeft opgegraven, die daar 85 tot 100 miljoen jaar geleden geleefd moet hebben. Enkele botten van het dier zijn nu in het plaatsje tentoongesteld (foto).

Toen de bewoners vorig jaar vernamen dat de botten die zij opgroeven afkomstig zijn van dinosauriërs, hebben zij Dong (omgerekend) 800 dollar geschonken voor wetenschappelijk onderzoek. In de afgelopen 20 jaar hebben zij naar schatting 1000 kilo aan botten opgegraven.

Gerelateerde artikelen

Reacties