Digitale beeldvorming en robotica binnen de endoscopische chirurgie

Klinische praktijk
P.M.N.Y.H. Go
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1998;142:1187-91
Abstract

Samenvatting

De invoering van endoscopische chirurgie heeft ook invloed gehad op de technische ontwikkelingen binnen de heelkunde.

Dankzij de digitalisering zullen grote ontwikkelingen plaatsvinden in de beeldvorming en de geavanceerde hulpmiddelen, ook wel robotica genoemd.

Door digitale opslag van de resultaten van beeldvormende diagnostiek kan men de beelden gebruiken voor verzending (bijvoorbeeld de resultaten van radiologisch onderzoek) via videoconferentiesystemen ten behoeve van telediagnostiek.

Met de beschikbaarheid van digitale videotechniek kan men ook bewegende beelden digitaal bewerken, opslaan en opvragen.

Bij endoscopische operaties kan men gebruikmaken van een robotarm, die de taak van de cameraman vervangt. De arm is onvermoeibaar en levert een stabiel beeld. De chirurg zelf kan hem bedienen of toespreken en hij kan vaste beeldposities onthouden, waarnaar hij op commando kan terugkeren.

De volgende stap is dat men via een robotarm ook operatiehandelingen kan verrichten. Daardoor kan de patiëntvriendelijkheid van operaties toenemen.

Een robotarm kan ook op afstand worden bestuurd: telerobotica.

Op het Internet-adres van het Tijdschrift is een aantal aanvullingen op dit artikel te vinden, onder meer driedimensionale (3D-)afbeeldingen (daarvoor dient de bij dit nummer bijgevoegde 3D-bril) en een quiz. Zie de bijlagen onderaan het artikel

Auteursinformatie

St. Antonius Ziekenhuis, afd. Heelkunde, Postbus 2500, 3430 EM Nieuwegein.

Dr.P.M.N.Y.H.Go, chirurg.

Ook interessant

Reacties