Dieettype heeft geen invloed op mate gewichts- en vetverlies

Iemand houdt een oranje macaron voor haar getuite lippen.
Hidde Boersma
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:C1237

artikel

Een dieet helpt om kilo’s kwijt te raken, maar focussen op een bepaald type macronutriënt – vet, eiwit of koolhydraat – maakt geen verschil voor het effect, niet voor de hoeveelheid buik- of levervet en niet voor het (vetvrije) gewicht. Dat schrijft een consortium van Amerikaanse artsen en onderzoekers (Am J Clin Nutr. 2012; epub 18 januari).

De wetenschappers vergeleken 4 typen diëten: een ‘laag vet en gemiddeld eiwit’-, een ‘laag vet en hoog eiwit’-, een ‘hoog vet en gemiddeld eiwit’- en een ‘hoog vet en hoog eiwit’-dieet. Het koolhydraatpercentage varieerde van 35-65%. In totaal deden 424 personen met een BMI van 25-40 mee aan het onderzoek. Na 6 maanden en na 2 jaar bepaalden de onderzoekers lichaamsgewicht, vetvrij lichaamsgewicht, buikvet en levervet.

Voor alle 4 parameters was na 6 maanden geen verschil te vinden tussen de 4 dieettypes. Gewicht en vetpercentages namen bij alle 4 diëten af, maar er was geen significant verschil in de hoeveelheden. Op het 2-jaarspunt bleek dat er bij veel mensen een terugval had plaatsgevonden: gemiddeld 40% van alle afname was weer teniet gedaan. Ook hier zat geen verschil tussen de 4 dieetvormen.

De onderzoekers concluderen dat de verhouding van de nutriëntinname niet bepalend is voor het succes van een dieet. De terugval betekent dat hulp bij het vasthouden van een lage calorie-inname belangrijker is.

(Bijdrage: Hidde Boersma.)

Gerelateerde artikelen

Reacties

Cora
Jonkers

Uit dit artikel blijkt maar weer dat het gaat om de balans in inname en verbruik aan energie. Iets wat elke diëtist goed weet en ook aan patiënten/cliënten goed kan uitleggen. De diëtist is nu uit de basisverzekering en daarmee is dus ook de mogelijkheid verdwenen om de begeleiding tot voorkoming van terugval naar het oude gewicht. Maar ... als artsen blijven verwijzen naar de diëtist dan zullen de patiënten die gemotiveerd zijn wel gaan! Verwijs dus met de motivatie gegeven in dit artikel: blijvend werken aan gewicht doet wonderen (en scheelt op den duur ook geld!).

Cora Jonkers, dietist, AMC