Diagnostiek bij vermoeden van een schimmelinfectie

Schimmeldraden in KOH-preparaat.
Pieter G.M. van der Valk
Willem J.G. Melchers
Paul E. Verweij
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6290
Abstract

Een schimmelinfectie van de huid of nagels herkennen lijkt eenvoudig. Maar regelmatig zet het klinisch beeld je op het verkeerde been. Hoe kun je dan betrouwbaar een diagnose stellen en een verwekker vaststellen?

Huisartsen zien vaak patiënten met een schimmelinfectie van huid of nagel. Een klein deel van deze patiënten wordt doorverwezen naar de tweede lijn.1 De meeste schimmelinfecties worden veroorzaakt door dermatofyten van de geslachten Epidermophyton, Trichophyton of Microsporum. Dermatofyten kunnen van mens op mens, van dier op mens of vanuit de bodem worden overgedragen.

Gistinfecties door Candida-species kunnen op dermatomycose gelijkende afwijkingen van huid en nagels veroorzaken. Ook non-dermatofyten, zoals Scopulariopsis brevicaulis, Aspergillus-species, Acremonium-species en Fusarium-species, kunnen huid en nagels infecteren. Dit treft met name patiënten met diabetes mellitus of een immuunstoornis. Infecties van de nagel door non-dermatofyten lijken een stijgende trend te vertonen.2

Het klinische beeld van schimmelinfecties

Een dermatomycose presenteert zich in het hoofd-halsgebied, op de romp en de extremiteiten met rode, schilferende afwijkingen. De schimmel groeit perifeer uit en geneest centraal, waardoor er het beeld ontstaat van een ‘ringworm’…

Auteursinformatie

Bergman Clinics, afd. Dermatologie, Doetinchem: dr. P.G.M. van der Valk, dermatoloog. Radboudumc, afd. Medische Microbiologie, Nijmegen: dr. W.J.G. Melchers, medisch moleculair microbioloog; prof.dr. P.E Verweij, klinisch microbioloog (beiden tevens: Radboudumc-CWZ Expertisecentrum Schimmelinfecties).

Contact P. van der Valk (vandervalkpieter@gmail.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Verantwoording

Dr. J. Toonstra, dermatoloog, verschafte het beeldmateriaal bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Pieter G.M. van der Valk ICMJE-formulier
Willem J.G. Melchers ICMJE-formulier
Paul E. Verweij ICMJE-formulier
Hardnekkige brokkelige nagels en een taalbarrière
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties