Diagnose in beeld (363). Een basketbalspeler met huidafwijkingen

Wat is de diagnose?
S. van Ruth
A.H. Preesman
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:501
Abstract

Casus

Een 14-jarige jongen bezocht de polikliniek. Zijn vrienden hadden hem gewezen op huidafwijkingen op zijn rug. De patiënt was een 1,85 m lange, rechtshandige, fanatieke basketbalspeler met goede ‘dunking’-capaciteiten (bij een ‘dunk’ duwt de speler tijdens een gestrekte sprong de bal van bovenaf in de basket). Bij lichamelijk onderzoek zagen we unilaterale transverse striae rechts op de rug (figuur). Patiënt had geen glucocorticoïden gebruikt. De diagnose luidde ‘sportgerelateerde striae’. Bij atleten komen striae vaak voor als teken van rekking van de huid. Striae doen zich het meest voor bij sporters zoals bodybuilders, worstelaars en gymnasten. De leeftijd…

Auteursinformatie

Tergooiziekenhuizen, locatie Hilversum, afd. Dermatologie, Postbus 10.016, 1201 DA Hilversum.

Hr.dr.S.van Ruth, arts in opleiding tot dermatoloog; hr.dr.A.H.Preesman, dermatoloog.

Contact hr.dr.A.H.Preesman (apreesman@tergooiziekenhuizen.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Haarlem, maart 2008,

Bij de door Van Ruth en Preesman besproken patiënt is mogelijk nog een afwijking aanwezig naast de striae op de rughuid (2008:501). In de figuur is te zien dat de schouder en het schouderblad van de linker lichaamshelft hoger staan dan die van de rechter. Het sleutelbeen is links boven de schoudercontour zichtbaar. Dit past bij een luxatie van het acromioclaviculaire gewricht. Er zijn dus twee diagnosen in beeld.

Th. Duivenvoorden

Hilversum, maart 2008,

De patiënt was niet voor nader onderzoek bereikbaar, zodat wij de door collega Duivenvoorden geopperde aandoening niet hebben kunnen vaststellen.

A.H. Preesman