Dexamethasonspuit helpt maar kort bij hielspoor

Dexamethasonspuit helpt maar kort bij hielspoor
Christel van Dongen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:C1355

Een eenmalige echogeleide dexamethasoninjectie is een veilige, effectieve, maar tijdelijke behandeling voor fasciitis plantaris. Een Australische onderzoeksgroep onder leiding van Andrew McMillan (La Trobe University, Melbourne) schrijft dit in BMJ (2012;344:e3260).

Veel artsen injecteren lokaal ontstekingsremmende glucocorticoïden voor een peesbladontsteking van de hiel. Wetenschappelijke onderbouwing voor deze behandeling ontbrak echter.

Daarom stelden de onderzoekers bij 82 patiënten ‘fasciitis plantaris’ echografisch vast op basis van de dikte van de fascie. Na verdoving met lidocaïne volgde óf een dexamethasonspuit óf een injectie met fysiologisch zout. Patiënten kregen na de behandeling het advies om thuis 8 weken lang rek- en strekoefeningen te doen. McMillan et al. evalueerden het effect door het meten van pijnscores en het opnieuw bepalen van de fasciedikte.

De totale pijnscore (op een schaal van 0-100) verschilde bij aanvang slechts 1 punt tussen beide groepen. 4 weken na de injectie nam dit verschil toe tot bijna 11 punten, in het voordeel van de dexamethasongroep. Deze groep meldde ook lagere pijnscores voor de specifieke ‘eerste stap’-pijn’. Na 8 en 12 weken verschilden de pijnscores niet meer significant. Verder nam de zwelling van fascie meer af in de dexamethasongroep, zelfs nog na 3 maanden.

De auteurs hadden meer dan 11 pijnpunten verschil tussen beide groepen verwacht; bij 13 punten is het verschil namelijk pas klinisch relevant. Volgens hen onderstreept de geringe uitkomst dan ook de hypothese dat hielspoor eerder een degeneratieve aandoening is dan een ontstekingsproces.

(Bijdrage: Christel van Dongen.)

Gerelateerde artikelen

Reacties