Dermatomycosen bij kinderen; een retrospectief onderzoek, 1977-1987

Onderzoek
A.H. van der Willigen
A.P. Oranje
S. de Weerdt-van Ameijden
J.H.T. Wagenvoort
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1988;132:1525-8
Abstract

Samenvatting

Wij onderzochten retrospectief de verwekker, behandeling en voorkomen van schimmelinfecties bij kinderen gezien in onze polikliniek dermatologie en kinderdermatologie in de periode 1977-1987.

De diagnose tinea capitis werd bij 56, tinea corporis bij 25 en tinea pedis bij 19 van de patiënten (n = 91) gesteld. De antropofiele dermatofyten werden het vaakst geïsoleerd. De uitslag van het KOH-preparaat was bij 54 van de patiënten positief. Bij 39 van de kinderen met tinea capitis werd een klinisch beeld gezien met geringe schilfering zonder haaruitval. Een volledig mycologisch onderzoek is noodzakelijk om de diagnose te bevestigen dan wel uit te sluiten.

Om inzicht te verwerven in de epidemiologie van dermatofytinfecties in Nederland is het hernieuwd invoeren van peilstations aan te bevelen.

Auteursinformatie

Sophia KinderziekenhuisAcademisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt, Postbus 70029, 3000 LL Rotterdam.

Afd. Dermato-venereologie (Kinderdermatologie): A.H.van der Willigen, assistent-geneeskundige; dr.A.P.Oranje, dermatoloog.

Afd. Klinische Microbiologie en Antimicrobiële Therapie: S.de Weerdt-van Ameijden, bacteriologisch laborant; dr.J.H.T.Wagenvoort, medisch microbioloog.

Contact dr.A.P.Oranje

Ook interessant

Reacties