Dehydratie voorkomen gaat net zo goed met appelsap

Esther van Osselen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:C2998

Kinderen met buikgriep die nog niet of nauwelijks gedehydreerd zijn, doen het beter op verdunde appelsap dan wanneer ORS-oplossingen worden voorgeschreven. Slechter gaat het in ieder geval niet.

Dat blijkt uit een Canadese RCT waarin 647 kinderen van 6 maanden tot 5 jaar oud met buikgriep werden gerandomiseerd naar ofwel ‘oral rehydration salts’-oplossing ofwel appelsap met water, gevolgd door drinken dat ze zelf lekker vonden (JAMA. 2016; online 30 april). Stephen Freedman en collega’s includeerden kinderen zodra ze op de Spoedeisende Hulp van het Alberta Children’s Hospital waren getriageerd. Ouders kregen direct een fles met ofwel ORS (met appelsmaak), ofwel verdunde appelsap met de instructie om elke 2-5 minuten 5 ml te geven. Brakende kinderen kregen ondansetron.

Na ontslag met de diagnose ‘ongecompliceerde gastro-enteritis met minimale dehydratie’ kregen ouders de fles mee naar huis met de instructie om na elke keer braken 2 ml per kg lichaamsgewicht van de drank te geven, en na iedere waterdunne diarree 10 ml/kg. Kinderen uit de appelsapgroep mochten naast de studiedrank drinken wat ze lekker vonden, ook suikerrijke dranken. In de interventiegroep werden – zoals veel richtlijnen adviseren – suikerrijke dranken afgeraden.

De belangrijkste uitkomstmaat was het mislukken van orale rehydratie – onder meer door ziekenhuisopname of intraveneuze rehydratie. Dit overkwam 16,7% van de kinderen in de appelsapgroep, tegen 25% van de kinderen in de ORS-groep, met een p-waarde voor superioriteit van appelsap van 0,006. Het effect was sterker in kinderen van 2 jaar of ouder. Jongere kinderen raakten vaker gedehydreerd.

In de Verenigde Staten heeft bijna twee derde van de ouders van kinderen met ongecompliceerde buikgriep op de Spoedeisende Hulp een voorkeur voor intraveneuze rehydratie in plaats van ORS, onder meer omdat kinderen ORS zo vies vinden.

Gerelateerde artikelen

Reacties